• $32,3936
  • 35,1028
  • 2326.71
  • 9134.86
4 Kasım 2020 Çarşamba 11:28 | Son Güncelleme:

Dr. Öğr. Üyesi Özay: “Binaların kolonlarını kesmek cinayettir”

Dr. Öğr. Üyesi Özay: “Binaların kolonlarını kesmek cinayettir”

İzmir depreminin ardından bina kolonlarını kesme meselesi yeniden gündeme geldi. Yıkılan binalar, kolonların kesildiğine dair iddiaları güçlendirirken Dr. Öğr. Üyesi Recep Özay, "Kolonların kesilmesi mümkün değil, bunu yapmak cinayettir." açıklamasında bulundu.

İzmir depreminin etkileri sürerken yıkılan binalar da "kolon kesme" iddialarını destekler nitelikte delil kazandı. Depremin etkilerini değerlendiren İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Recep Özay, depreme dayanıklı binaların nasıl olması gerektiğini anlatarak zemin, beton ve demirin sağlamlığına dikkat çekti.

DHA'da yer alan habere göre, İzmir'de yaşanan 6.6'lık depremin etkilerini yorumlayan Özay, depreme dayanıklı binaların özelliklerine değinirken zemin, beton ve demirin sağlamlığını vurguladı.

Yeni deprem yönetmeliğine göre 1999 yılından önce yapılan bütün binalar riskli çıktığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Özay, yıkılan binaların kolonlarının kesildiğine dair iddiaları da değerlendirdi.

“YEREL ZEMİN KOŞULLARI DİKKATE ALINMAMIŞ”

Binanın depreme dayanıklı tasarlanmasının önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Recep Özay, çizilen projeye uygun hareket edilmezse sonucun üzücü olacağını belirtti. Depremde yıkılan binaların tasarımı yapılırken şartnamedeki yerel zemin koşullarının dikkate alınmadığını da söyleyen Özay, "Binalar yapılırken en kötü olasılık göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Binanın yıkılıp can kaybı olması en uzak ihtimal olmalıdır.” dedi.

“ZEMİNİN SAĞLAMLIĞI BİNAYI AYAKTA TUTUYOR”

Gevşek, kumlu, balçıklı zeminlerin kötü olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Özay, “Zemin çok önemli, bina aldığı yükü zemine aktarır. Zemin sağlam olursa bina da sağlam olur. Kötü zeminde sağlam bina yapmak istiyorsanız önlem almalısınız. Gevşek, kumlu, çükür açtığınız zaman 2-3 metre sonra su çıkıyorsa, balçık zeminler kötüdür. Bu zeminlere 2 kata kadar önlemsiz bina yapılabilir. 2 katı geçtiği zaman mutlaka önlem almanız lazım. Zemin güçlendirmesi olduğu zaman risk azalıyor. Kazık çakılabilir, derin temel yapılabilir. Zemin ıslah edilebilir” diye konuştu.

“HERKES MÜTEAHHİT OLMAMALI”

Güçlendirme yapılan binanın yıkılmaması gerektiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Özay, “Acemice yapılan güçlendirme binanın sistemini de bozabilir. Ama bina çok zayıfsa güçlendirme de kurtarmayabilir. Herkes inşaat yapmamalıdır. İnşaat mühendisi değil, eğitimi yok ama inşaat işiyle uğraşıyor. Yasal düzenleme şart, herkes müteahhit olmamalıdır. Müteahhit olsa bile kurucu ortağı inşaat mühendisi olsun ve işin başında dursun” ifadelerini kullandı.

“BİNANIN KOLONUNA MÜDAHALE EDİLEMEZ”

Dr. Öğr. Üyesi Özay, “Kolonların kesilmesi mümkün değil, bunu yapmak cinayettir. Binanın kolonuna müdahale edilemez. Bina kolonlar sayesinde ayakta durur. Kolonlar ne kadar sağlam ve büyükse bina o kadar sağlamdır. Malzeme kötü olsun ama kolununuz büyükse binayı kurtarırsınız. Yeni deprem yönetmeliğine göre 1999 yılında önce yapılan bütün binalar riskli çıkıyor. Parsel değil ada ve mahalle bazlı kentsel dönüşüm yapılırsa daha iyi kentler kurabiliriz. Tarihi binaların dışındaki binaları dönüştürmeliyiz” dedi.

“BETONUN OYA GİBİ İŞLENMESİ LAZIM”

Konut yaparken beton ve demirin çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özay, “Dikkat etmeliyiz. En çok hasar betonarme binalarda oluyor. Beton ağır bir malzeme ezilme oluyor insanlarımızı kaybediyoruz." şeklinde konuştu.

Aynı zamanda betonun endüstriyel bir ürün haline getirildiğinin altını çizen Özay, şunları kaydetti: 

"Betonun özenerek dökülmesi lazım. Betonun üretilmesi, yerleştirilmesi, oya gibi işlenmesi gerekiyor. Beton kötü olursa içindeki demir de paslanır. Artık teknoloji ilerledi bunları konuşmamalıyız. Özellikle 1967 ile 1995 yılları arasında yapılan binalar risklidir.”

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi