• $32,343
  • 35,1428
  • 2310.2
  • 9079.97
30 Haziran 2021 Çarşamba 07:01 | Son Güncelleme:

Dört itiraz nasıl reddedildi

Dört itiraz nasıl reddedildi
DHA

3 hakim, 2 kardeşin yazarak, çizerek anlattığı istismarı görmezden gelip öz anne ile üvey babayı tahliye etti. Bakanlık ve başsavcılığın itirazları geri çevrildi.

Balıkesir'de geçen yıl mayıs ayında savcılığa giden babaanne G, o dönem 6 ve 9 yaşında olan 2 torununun cinsel istismara uğradığı iddiasıyla eski gelini M., onun eşi R. ve kadının erkek arkadaşlarından şikayetçi oldu. Savcılık, babaannelerinin yanındaki istismara uğradığı öne sürülen ana sınıfı öğrencisi G. ile ağabeyi G.'nin, Çocuk İzlem Merkezi'nde ifadesine başvurdu. 6 yaşındaki G., anne ve babasının ayrıldığını, annesi M'nin R. ile evlendiğini, ancak F., A., M. ve M. adlı erkeklerle de ilişkisi olduğunu söyledi. G., geçen yıl, A. ile isimleri F., A. ve M. olan kişilerin kendisine cinsel istismarda bulunduğunu anlattı. Yaşadıklarıyla ilgili annesi M., eşi R. ve dayısı S'den şikayetçi olan G., ağabeyiyle kendisine çok acı çektirdiklerini anlatırken, anneannesi F. ile dayısı S.'nin de kendisini çok dövdüğünü sözlerine ekledi.

İSTİSMARI ÇİZİMLE ANLATTILAR

Savcıya ifade veren ağabeyi G. ise anneannesinin Finike'deki evinde kaldığı 7-8 aylık süreçte oklava ve şarj kablolarıyla dövüldüğünü anlattı. G., üvey babası, M. ve dayısı S.'nin kendisinin özel bölgelerine dokunduğunu söyledi. İki kardeş yaşadıklarını, deftere yaptıkları çizimlerle de anlatmaya çalıştı. Çocukların yaptıkları çizimler, soruşturma dosyasına girdi. Bunun üzerine gözaltına alınan anne M. ile üvey baba R., 16 Ekim 2020 tarihinde mahkemece tutuklandı.

ANNEDEN İĞRENÇ İFADE

Olayla ilgili davanın 3'üncü duruşması, 5 Ocak 2021'de Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. M, ifadesinde, "Çocuklarımın dolduruşa gelerek yalan beyanda bulunduklarını düşünüyorum. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum" dedi. R. de "Çocuklara biz bir şey yapmadık" diye konuştu. İfadelerinin ardından biri kadın üç hakimden oluşan mahkeme heyeti, M. ve R.'nin yurtdışına çıkış yasağı şartıyla adli kontrolle serbest bırakılmasına hükmetti.

4 İTİRAZ TALEBİ REDDEDİLDİ

Karara anında itiraz eden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları, sanıkların tutuklanmasını talep etti. Talebi reddedilen Bakanlık, 5 Mart ve 21 Mayıs 2021'de görülen duruşmada da sanıkların tutuklanması talebini yineledi. Bakanlık tarafından sürecin yakından takip edildiği, çocukların psikolojik destek aldığı vurgulanan açıklamada, "Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için davayı yakından takip ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Bakanlığın yanı sıra ilk tahliyenin ardından Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı da karara itiraz etti. Ancak nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından talebin reddedildiği belirtilerek 'karar bağımsız yargıya ait' ifadeleri kullanıldı. Son duruşmada, dava 17 Eylül'e ertelendi.

ÇİZİMLER İNFİAL YARATTI

Kan donduran karar, çocukların çizimlerinin sosyal medyada paylaşılmasının ardından kamuoyunda infial oluşturdu. Çocukların çizimlerine yer verilen paylaşımlarda '#elmalıdavası' etiketiyle çok sayıda tweet atıldı.

FAİLLERİN EN AĞIR CEZAYI ALMALARI TEMENNİMİZ

Türkiye'de infial yaratan konu, hükümetin de gündeminde. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: "Hukukta yazılı kurallar kadar maşerî vicdan da esastır. Elmalı Davası'nda belgeler ortadadır. Bu korkunç hadisede çocuk istismarına müsamaha gibi algılanabilecek kararlardan kaçınmak şarttır. Alçaklar en ağır cezayı almalıdır."

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması en büyük temennimizdir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'mız yargılama sürecine müdahil olmuştur, evlatlarımız güven altındadır. Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz."

'ANNE DELİLLERİ KARARTABİLİR'

Çocukların avukatı Yadigar Gedik Toy, 24TV'ye verdiği demeçte şunları söyledi: "Çizimler doğru, bizler tarafından dosyaya aksettirildi. Adli Tıp Kurumu'nun çocukların istismara uğradığına dair raporu var. Sanıkların bildirdiği tanıkların beyanları birbiriyle çelişkili. Esasen dosyada tutuklamaya yeter delil olduğunu düşünüyoruz. 16 Ekim 2020'de tutuklanan sanıklar, 5 Ocak 2021'de tahliye edildi. Ağır ceza mahkemesi bu süreyi yeterli görerek serbest bıraktı. Çocuklar şu an babaannede kalıyor aynı zamanda da devlet korumasındalar. Çocuklardan birinin velayeti babada, diğerinin velayeti annede. Annede olan velayetle ilgili temsil kayyum atanmasına karar verildi. Davada çocuğu kayyum temsil edecek. Vesayetin babaanneye verilmesi için dava açıldı o devam ediyor. Anne, çocukların yanına gidip gelebilir. Çocukları etkileyip, delil karartması söz konusu olabilir. Anne hakkında kısıtlama kararı yok.

  • elmalı davası
  • skandal
  • istismar
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'