• $32,3302
  • 35,0909
  • 2296.43
  • 8988.37
27 Şubat 2021 Cumartesi 15:22 | Son Güncelleme:

Cemal Kaşıkçı cinayetinde son durum nedir? Cemal Kaşıkçı kimdir, nasıl öldürüldü?

Cemal Kaşıkçı cinayetinde son durum nedir" Cemal Kaşıkçı kimdir, nasıl öldürüldü"

Cemal Kaşıkçı'nın cinayeti ile ilgili yeni gelişmeler gelmeye devam ediyor. İstanbul'da işlenen cinayetin perde arkası aralanırken ABD'den gelen Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili raporda ölüm emrinin Suudi Prens Selman tarafından verildiği kesinleşti. Peki Cemal Kaşıkçı kimdir, kim nasıl öldürdü? İşte cinayet ile ilgili son durum

Cemal Kaşıkçı cinayeti çözülüyor. ABD'den beklenen son rapor geldi. Bilindiği üzere Suudi Arabistan 2 Ekim'den beri kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda çıkan bir kavgada öldüğünü açıklanmıştı. Amerika Birleşik Devletleri Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) ise Kaşıkçı'nın öldürülmesi emrini Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın verdiğini belirtti.

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı, ülkesinin İstanbul'daki başkonsolosluğuna giriş yaptı. Ve o binadan bir daha çıkamadı. Vahşice öldürülen Kaşıkçı'nın tek suçu, kalemini oynatmaktı.

Ülkesinde git gide daralan özgürlük alanı, on yıllar boyunca yakın durduğu yönetim ile arasını açtı. Yazmaktan men edildi. Fikirlerini özgürce söyleyebilmek için ABD'de sürgün hayatını yeğledi. The Washington Post gazetesinde ülkesindeki ihlallerle ilgili makaleler yazamaya başladı.

Yazıları Riyad'ı o kadar rahatsız etti ki, ne pahasına olursa olsun susturulması için düğmeye basıldı. Evlilik işlemleri için girdiği konsolosluk binasında, planlı bir şekilde katledildi. Cenazesinin akıbetiyle ilgili gizem çözüldü.

ABD SON RAPORU AÇIKLADI

ABD istihbaratının hazırladığı raporda, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini onaylayan kişinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman olduğu belirtildi.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü (DNI), 2018 yılında hazırlanan ancak Donald Trump yönetiminin kamuya açıklamadığı "Kaşıkçı istihbarat değerlendirme raporunu" yayımladı.

Başta Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) olmak üzere ilgili istihbarat kurumlarının katkıda bulunduğu raporda, Kaşıkçı cinayetini onaylayan kişinin Veliaht Prens olduğu belirtildi.

Raporda, "Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Türkiye'nin İstanbul kentinde yakalanması ya da öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığı sonucuna ulaştık." ifadesi yer aldı.

Ayrıca raporda, "Bu sonuca, Prens Muhammed bin Selman'ın, ülkede karar alma mekanizmalarını kontrol ettiği, cinayette Prens'in önemli bir danışmanının ve güvenlik ekibinin yer aldığı, Prens'in Kaşıkçı da dahil yurt dışındaki muhalifleri susturmak için şiddet içerikli adımlar attığı gerçeklerini baz alarak ulaştık." bilgisi verildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmamıştı. Kaşıkçı'nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

CEMAL KAŞIKÇI KİMDİR?

13 Ekim 1958'te Medine'de doğan Kaşıkçı, ilk ve orta eğitimini ülkesinde tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için ABD'ye gitti. Indiana State Üniversitesi'nden işletme lisansı ile mezun olan Kaşıkçı gazetecilik kariyerine İngilizce yayınlanan Saudi Gazette'de muhabir olarak adım attı.

1990-1999 yılları arasında Al Hayat'ın dış haberler servisinde görev yapan Kaşıkçı, Afganistan, Lübnan ve Sudan gibi çatışma bölgelerinde bulundu.

1999'da Suudi Arabistan'ın önde gelen gazetelerinden Arab News'ün yardımcı genel yayın yönetmeni olan Kaşıkçı, dört yıl sonra reformist gazetelerden Al Watan'ın genel yayın yönetmenliğini devraldı.

Al Watan'da iki ayını tamamlamadan gazetede çıkan yazılar nedeniyle görevden alınan gazeteci, gönüllü sürgüne gittiği Londra'da Suudi Arabistan'ın Londra ve Washington Büyükelçisi Prens Turki El Faysal'ın basın danışmanlığını üstlendi.

2007'de Al Watan'daki genel yayın yönetmenliği koltuğuna geri dönen Kaşıkçı, 2010'da ikinci kez benzer gerekçelerle yeniden görevi bırakmak zorunda kaldı.

Kaşıkçı, 2010'un Haziran ayında Prens El-Velid bin Talal'ın talimatıyla Al Arab televizyonunun başına getirildi ancak 11 saat süren yayının ardından Suudi hükümet Al Arab'ın yayınlarını sonlandırdı.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak