• $32,427
  • 35,7237
  • 2324.78
  • 9079.97
28 Eylül 2020 Pazartesi 14:16 | Son Güncelleme:

Başkan Erdoğan: Ermenistan işgal ettiği yerlerden çekilmeli, başka çözümü yok

Başkan Erdoğan: Ermenistan işgal ettiği yerlerden çekilmeli, başka çözümü yok

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Deniz Hukuku ve Doğu Akdeniz Sempozyumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. İşgalci Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gerilime değinen Başkan Erdoğan, "Ermenistan işgal ettiği toprakları derhal terk etmeli. Bunun dışında bir çözüm yok" ifadelerini kullandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Ofisi'nde "Tarih, Siyaset ve Ülkelerarası İlişkiler Bakımından Uluslararası Deniz Hukuku ve Doğu Akdeniz Sempozyumu"nda önemli açıklamalarda bulundu. Azerbaycan topraklarına saldıran işgalci Ermenistan'ı kınayan Başkan Erdoğan, "Ermenistan işgal ettiği yerlerden derhal çekilmeli, bunun dışında başka bir çözüm yok" dedi.

Bölgede Dağlık Karabağ'ın işgaliyle başlayan krize artık son verilmesi çağrısı yapan Başkan Erdoğan, Ermenistan'ın bölgeyi derhal terk etmesiyle bölgenin yeniden barışa ve huzura kavuşacağını anımsattı.

Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olmayı sürdüreceğini yineleyen Başkan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Minsk Üçlüsü' denilen, ABD-Rusya-Fransa bu güne kadar yaklaşık 30 yıldır bu sorunu çözmemişlerdir. Adeta bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmışlardır. Şimdi ise akıl veriyorlar. Zaman zaman ise tehdit ediyorlar. Nedir bu tehdit? Türkiye burada mı? Türk askeri burada var mı? Bunu söyleyenler güneyimizde özellikle Suriye'nin kuzeyinde binlerce TIR silahı oraya taşıyanlardır. Bunu söyleyenler Suriye kuzeyini parselleyen, orada üstleri kuranlardır. Bunu söyleyenler Koalisyon Güçleri ile Suriye'de cirit atanlardır. Şu mantığa, şu akla bakın!"

"AZERBAYCAN KENDİ GÖBEĞİNİ KENDİSİ KESMEK ZORUNDA KALMIŞTIR"

İşgal edilen toprakların Azerbaycan'ın toprakları olduğunu ve 1 milyona yakın insanın topraklarından uzak yaşadığını söyleyen Erdoğan, "'Artık hesap vakti geldi' diyen Azerbaycan, ister istemez kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalmıştır." dedi.

"BİZ DOĞU AKDENİZ'DE MİSAFİR DEĞİLİZ!"

Başkan Erdoğan, Akdeniz'in petrol ve doğal gaz jeopolitiğinin merkezine oturduğunu kaydetti. Türkiye'nin bölgeye yönelik ilgisini sadece enerji ile sınırlamanın sığ bir değerlendirme olacağını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin her şeyden önce bir Akdeniz ülkesi olduğunu ve bölgede misafir değil ev sahibi olduğunun altını çizdi.

"Preveze Deniz Zaferi Akdeniz'deki köklü varlığımızın en görkemli sembollerindendir" diyen Başkan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"İnsanlık tarihi boyunca pek çok medeniyete beşiklik eden bu coğrafya asırlarca sürecek barış, huzur ve istikrar iklimine kavuşmuştur. Literatüre Osmanlı Barışı olarak geçen bu dönem, aynı zamanda Akdeniz'in ticari-siyasi bakımdan altın çağıdır. Akdeniz maalesef istikrarsızlık, çatışmalar ve son yıllarda sahile vuran mülteci cesetleriyle anılmaya başlandı. Akdeniz'i gerilimi tırmandıranlar yine aynı zihniyetin temsilcileridir."

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de emperyalist yayılmacılığa karşı olduğuna vurgu yapan Başkan Erdoğan, tek taraflı emrivakilere de aynı şekilde karşı olduklarını sözlerine ekledi.

AKDENİZ KONUSUNDA DİYALOG MESAJI

"Akdeniz bizi birleştiren, iş birliğini güçlendiren denizdir. Öyle olmalı ve öyle kalmalıdır" diyen Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sorunları birbirimizi dışlayarak değil, bölgedeki tüm aktörleri aynı masada buluşturarak çözebiliriz. Türkiye'nin ve KKTC'nin içinde adil şekilde yer almadığı hiçbir denklemden Akdeniz barışı çıkmaz."

"HARİTA SUNMAK ZOR BİR İŞ DEĞİL"

19. yüzyılın sömürge paylaşım masalarını andıran suni projede, saçma haritalarla Akdeniz'de barış gelmeyeceğini kaydeden Başkan Erdoğan, bunu herkesin görüp kabul etmesini dile getirdi.

"Neymiş? Sevilla haritası... Kim nerede, nasıl bu haritanın çizgilerini çekti? Bunlar zor iş değil ki... Biz de İstanbul ve Marmara Üniversiteleriyle "Harita çalışması yapın' ricasında bulunsak, hemen bu haritayı hazırlar ve dünyaya sunarız. Zor işler değil bunlar" diyen Başkan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Öncelikle bakış açısının değişmesi gerekiyor. Ülkemizin ve Libya'nın Doğu Akdeniz'deki menfaatlarını koruduk. Ülkemizin elini daha da güçlendirdik. Doğu Akdeniz politikamız şu 2 temel üzerinde yükseliyor. İlki, deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka uygun olarak hakça ve adil şekilde sınırlandırılarak kıta sahanlığımızdaki egemenliğimizin korunmasıdır. İkincisi ise Kıbrıs Türklerinin adanın eşit ortağı olarak, hidrokarbon kaynakları üzerindeki hak ve çıkarlarının garanti altına alınmasıdır. Kimsenin hakkında gözümüz olmadığı gibi kimseye de hakkımızı yedirtmeyiz."

Yunanistan'a ön şartsız diyaloğa hazır olduklarını vurguladıklarını ifade eden Başkan Erdoğan, "İçinde Kıbrıs Türklerinin de yer aldığı bir konferans düzenlemesini teklif ettik" dedi.

Kıbrıs Türkleri dahil tüm tarafları bir araya getirecek bir enerji iş birliği forumunun da kurulmasının yararlı olacağını düşündüklerini sözlerine ekleyen Başkan Erdoğan, şu cümlelerle sözlerine son verdi:

"Gelin hep beraber Akdeniz'i bir barış havzasına çevirelim. Gelin yeni husumetlerle Akdeniz'in ak sularını kirletmeyelim. Gelin enerjiyi çatışmanın değil iş birliğinin vesilesi kılalım. Bize uzatılan barış elini şimdiye kadar asla havada bırakmadık. Bugün de Merkel'in yürüttüğü diplomatik çabalara gereken her türlü desteği verdik veriyoruz. Sağduyu, samimiyet ve aklı selimle hareket edildiğinde, herkesin hakkını koruyan, 'Kazan-kazan' temelli bir formül bulacağımıza özellikle inanıyorum."

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür