• $32,3159
  • 35,1164
  • 2291.49
  • 9058.9
25 Mayıs 2021 Salı 17:20 | Son Güncelleme:

Bakan Akar ile görüşen Polonya Savunma Bakanı Blaszczak'tan SİHA açıklaması

Bakan Akar ile görüşen Polonya Savunma Bakanı Blaszczak'tan SİHA açıklaması
DHA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak ile görüştü. Blaszczak, Türkiye'den aldıkları silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) ilgili, "Bu SİHA'lar çok iyi. En önemlisi de bunlar denenmiş ve başarısı kanıtlanmış sistemlerdir. Polonya savunma sistemine çok büyük katkıları olacağından eminim" dedi.

Polonya'ya satışı gerçekleştirilen 24 SİHA'nın anlaşması için Türkiye'ye gelen Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ı ziyaret etti. Bakanlıkta askeri törenle karşılanan Blaszczak, tören mangasını selamladıktan sonra bakanlık şeref defterini imzaladı.

DHA'nın haberine göre, baş başa yapılan görüşmenin ardından Akar ve Blaszczak, heyetler arası görüşmeye başkanlık etti. Daha sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Bakan Akar, görüşmelerin son derece olumlu ve yapıcı geçtiğini belirterek, Türkiye ile Polonya arasında çok köklü geçmiş olduğunu söyledi.

'OLUMLU VE YAPICI İLİŞKİ İÇİNDEYİZ'

İki ülke arasındaki dostluk ve müttefiklik ilişkisine vurgu yapan Bakan Akar, "Hem iki ülke hem de NATO ilişkileri bakımından son derece olumlu ve yapıcı bir ilişki içindeyiz. Dünkü görüşmelerde cumhurbaşkanlarımızın çizdiği çerçevede biz de savunma bakanları olarak ülkelerimiz, silahlı kuvvetlerimiz için ne yapabileceğimiz konusunda ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularını dün ve bugün etraflıca görüşme fırsatı bulduk. Bir taraftan askeri, eğitim, iş birliği konularındaki faaliyetlerimizi geliştirmeye çalışırken diğer taraftan da iki ülkenin potansiyelini etkin bir şekilde kullanmak suretiyle savunma sanayi konusundaki iş birliğimizi geliştirme gayreti içindeyiz. Başta İHA'larımız olmak üzere savunma sanayi konusunda kendini ispatlamış savunma sanayi ürünlerimiz var" dedi.

Bu konuda da karşılıklı görüşerek, iş birliğini geliştireceklerini, tedarik çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Akar, "NATO'nun Türkiye'ye yönelik güvence tedbirleri çerçevesinde Polonya'nın ülkemize vermiş olduğu destek bizim için gerçekten önemli ve anlamlı. Polonya tarafından Türkiye'ye gönderilen deniz karakol uçağı da bu iş birliğimiz konusunda önemli bir simge, göstergedir" diye konuştu.

Polonyalı mevkidaşı Blaszczak'a teşekkürlerini ileten Bakan Akar, şunları kaydetti:

"Biz de buna karşılık olarak, ilişkilerimizin diğer bir boyutu da Baltık Hava Polisliği konusunda elimizden gelen gayreti gösterip desteği sağlıyoruz. Bu manada arkadaşlarımız gerekli teknik çalışmaları yaptı. Orada unsurlarımızın konuşlandırılması, hava polisliği faaliyetini ifa etmeleri için gerekli çalışmalarımız yapıldı. Önümüzdeki dönem de bunlar gerçekleştirilecek. Hem tarihi derin geçmişi hem de NATO müttefiki iki ülke olarak cumhurbaşkanlarımızın çizdiği çerçevede askeri eğitim, iş birliği ve çerçeve anlaşmalarının gösterdiği yolda karşılıklı olarak görüşerek ilişkilerimizin önümüzdeki dönemde askeri eğitim, iş birliği ve savunma sanayi konularında daha ileri seviyelere çıkacağına bütün kalbimle inanıyorum. Yaptığımız görüşmelere bağlı olarak önümüzdeki günlerde atacağımız adımlarla ülkelerimiz ve silahlı kuvvetlerimizle hem bölge hem de NATO'nun daha da güçlü ve kuvvetli şekilde savunma görevlerini yapabilmesi için katkılarımızı sürdüreceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum."

BLASZCZAK: SİHA'LAR ÇOK İYİ

Polonya Savunma Bakanı Blaszczak da dün imzalanan sözleşmeleri hatırlatarak, "Bu şekilde, bu hızda gidersek birlikte yapamayacağımız bir iş yok diye düşünüyorum. Cumhurbaşkanlarımız güvenlik ve savunma konusunda genel bir görüşme yaptılar, belli bir çerçeve çizdiler. Bizim görevimiz bu çerçeveleri gerçek ihtiyaçlarla doldurmak ve bu işi tamamlamaktır" dedi.

Polonya askerinin Türkiye'deki bazı NATO komutanlıklarında, Türk askerinin de Polonya'daki bazı NATO birimlerinde görev yaptığını aktaran Blaszczak, şunları söyledi:

"Yakın zamanda Türk askeri birliği Polonya'da hava polisliği görevine başlayacak. Görüşmelerimizde hem ülkelerimize hem de tüm NATO ittifakına karşı tehditlere yönelik neler yapabileceğimizi de ele aldık. Görüşmelerin neticesinde bir katkımız olacaktır, zaten hedefimiz de budur. Dün Bayraktar insansız hava araçlarını satın almak konusunda sözleşme imzaladığımız için çok memnunum. Bu SİHA'lar çok iyi. En önemlisi de bunlar denenmiş ve başarısı kanıtlanmış sistemlerdir. Polonya savunma sistemine çok büyük katkıları olacağından eminim. Gerçek bir silah ve gerçek mühimmat taşıyan ve hedefi vurabilen bir silahtır. Önemli olan ise askeri olarak denenmiş ve kendini kanıtlamıştır. SİHA'ların alımı konusunda 6'şar 4 takım halinde toplam 24 adet için anlaşma imzalandı. Bunlar sadece boş ekipman değil, mühimmatları, lojistik destek ve personelin eğitimi dahil. Ayrıca bugünkü ve dünkü görüşmeler sırasında diğer askeri teçhizatın alımı konusunda da potansiyellerimizi değerlendirdik ve bu konuda yapabileceklerimizin olduğunu tespit ettik."

Bakanı Akar da konuya ilişin, "Bu sadece Türkiye'de değil, aynı zamanda yurt dışında da çeşitli alanlarda denenmiş bir savunma sanayi ürünü. Dolayısıyla bu konuda herkes savunma sanayi ürünü İHA'ların, SİHA'ların başarısı konusunda mutabık. Bunda hiçbir şüphe yok" dedi.

Basın toplantısının sonunda Bakan Mariusz Blaszczak, Bakan Akar'a gösterdiği yakın ilgiden dolayı bir kez daha teşekkür ederek, Polonya'ya davet etti.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'