• $32,3992
  • 35,1028
  • 2326.9
  • 9089.17
16 Mayıs 2022 Pazartesi 10:23 | Son Güncelleme:

AYM Başkanı Arslan'dan açıklama: İddia doğru değil

AYM Başkanı Arslan'dan açıklama: İddia doğru değil
AA

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: "OHAL KHK'larının denetlenmediği iddiası doğru değildir. Aynı şekilde bireysel başvuru da Anayasa Mahkemesi baştan itibaren OHAL tedbirlerini denetlemektedir."

Hacı Bayram Veli Üniversitesi 100. Yıl Kültür Merkezi'nde yapılan, "Anayasa Mahkemesi Kararları Işığında Hak ve Özgürlüklerin Sınırlandırılması Rejimleri" sempozyumunda konuşan Zühtü Arslan, temel hak ve özgürlüklerin, kamu gücünü kullanan makamlara karşı korunması gerektiğini, bunların aynı zamanda kamu gücü tarafından korunması gerektiğini söyledi.

Modern anayasalarda temel hak ve özgürlüklerin mutlak olmadığının hüküm altına alındığını aktaran Arslan, kamu düzeni, kamu yararı ve başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması adına temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılabileceğini ifade etti.

Anayasada masumiyet karinesi ve işkence yasağı gibi mutlak hakların bulunduğunu kaydeden Arslan, Anayasa'nın 15'inci maddesinde belirtilen hakların dışındaki tüm hakların sınırlandırılabileceğini, bu sınırlamaların ise olağan ve olağanüstü dönemler olarak ikiye ayrıldığını bildirdi.

Zühtü Arslan, modern ve demokratik anayasaların, olağanüstü dönemde dahi işlemlerinin hukuka uygun olması gerektiğini ifade ettiğini vurguladı.

KANUNLAŞAN KHK'LARIN 4'TE 1'İ İPTAL EDİLDİ

Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Anayasa Mahkemesinin yoğun bir iş yüküyle karşı karşıya kaldığını belirten Arslan, Mahkemenin bu süreçte, bireysel başvuru ve norm denetiminde çeşitli içtihatlar ortaya koyduğunu aktardı.

Mahkemeye, "Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin norm denetiminin yapılamadığı" yönünde eleştiriler geldiğini, bunların haklı olmadığını dile getiren Başkan Arslan, Anayasa Mahkemesinin sınırsız güç kullanan bir organ olmadığını, kendisine çizilen sınırlar çerçevesinde yetkilerini kullandığını vurguladı.

Başkan Arslan, OHAL'de çıkarılan KHK'lerin şekil ve esas bakımından Anayasa Mahkemesine taşınamayacağını belirten Arslan, bunun siyasal bir tercih olduğunu ifade etti.

OHAL'den sonra KHK'lerin neredeyse tamamının kanunlaştırıldığını belirten Arslan, bundan sonra gerekli denetimin yapıldığını, kanunlaşan KHK'lerin 4'te 1'inden fazlasının Yüksek Mahkeme tarafından iptal edildiğini bildirdi.

"BAZILARININ ZANNETTİĞİ GİBİ..."

Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesinin, herkesin hakkını teslim etmeye çalıştığını ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anayasa Mahkemesi, bazılarının zannettiği gibi, toplumsal gerçeklikten kopuk, fildişi kulede kararlar vermemektedir. Mahkeme, temel hak ve özgürlüklere yönelik sınırlamaları yorumlarken, kamu düzeni ve özgürlükler arasındaki hassas ilişkiyi gözetmekte, toplum sözleşmesi mahiyetinde olan anayasaların bir intihar sözleşmesi olmadığını her fırsatta belirtmektedir.

Bu anlamda mahkemenin benimsediği hak eksenli yaklaşım, romantik ve sınırsız bir özgürlükçülük değildir. Anayasa Mahkemesinin hak eksenli paradigması, anayasal sınırlarını aşan bir yargısal aktivizmden de yetkilerini kullanmaktan çekinen bir yargısal kendini sınırlamadan da aynı ölçüde uzak durmayı gerektirmektedir. Mahkememiz hürriyetin, ötekilerin hürriyetiyle bir arada korunması gerektiği düşüncesiyle kararlarını vermektedir. Bu amaçla Anayasa Mahkemesi, Mevlana'nın adalet tanımında olduğu gibi her şeyi yerli yerine koymaya, herkesin hak ettiğini ve hakkını teslim etmeye çalışmaktadır."

  • aym başkanı
  • zühtü arslan
  • mahkeme
  • ohal
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi