• $32,3239
  • 35,0896
  • 2282.1
  • 9007.91
24 Temmuz 2020 Cuma 15:28 | Son Güncelleme:

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde tarihi gün! 86 yıl sonra ilk namaz kılındı

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde tarihi gün! 86 yıl sonra ilk namaz kılındı

Son dakika haberleri... 86 yıl sonra Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde ilk cuma namazı kılındı. İlk namazı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdı. Başkan Erdoğan, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılması dolayısıyla namaz öncesinde Kur'an-ı Kerim okudu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde dua irad edildi.

Dünyanın pek çok ülkesinden ve Türkiye'nin dört bir yanından binlerce Müslüman sabah namazı ile birlikte Ayasofya Camii çevresini doldurdu.

Vatandaşlar erken saatte Ayasofya Camii'ne akın etti

Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1'i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans bölgede görev yaptı.

Sabah 10.00'da sela ve tekbirlerle başlanan programda, Kur'an-ı Kerim okundu. Türkiye'nin seçkin hafızları, ilk olarak birinci cüzü okudu, ardından Kehf Suresi, Meryem Suresi, Yasin Suresi, Fetih Suresi ile kısa surelerden İhlas, Felak ve Nas'ı tilavet etti.

BAŞKAN ERDOĞAN VE BAHÇELİ SAF TUTTU

Başkan Erdoğan, Üsküdar Kısıklı'daki konutundan çıkarak, Ayasofya Camii'ne saat 12.00 sıralarında geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra camiye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da geldi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, saat 12.00 sıralarında Ayasofya Meydanı'na gelmesinin ardından camiye giriş yaptı. Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca camide düzenlenen dua programında, Kur'an-ı Kerim tilavetlerini dinledi.

SALALAR VERİLDİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki açılış programında, Ayasofya Meydanı'nı dolduran vatandaşlar tekbir getirdi. Daha sonra Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ndeki hoparlörden sala verildi.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde dua programı başladı

BAŞKAN ERDOĞAN KUR'AN-I KERİM OKUDU

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, cami içinde Kur'an-ı Kerim okudu. Erdoğan, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 6 ayetini okurken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş program sonunda dua etti.

İlk namazı kılmak için Ayasofya Meydanı'nı dolduran vatandaşlar, dualara "amin" diyerek katılırken, Fatiha suresini okudu.

4 MİNAREDEN 4 MÜÜEZZİN EZAN OKUDU

Duaların ardından Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin 4 minaresinden 4 müezzinle ezan okundu, cemaat 86 yıl sonra ibadete açılan camide kılınan ilk namazda secde etti.

YENİKAPI'DA DA NAMAZ KILINDI

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, 86 yıl sonra cuma namazını kılmak ve tarihi ana tanıklık etmek için çeşitli illerden İstanbul'a gelen çok sayıda vatandaş da alanın dolması nedeniyle cuma namazını Yenikapı etkinlik alanında kıldı.

KILIÇLI CUMA HUTBESİ

Sünnet namazının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Cuma Hutbesi'ni okumak için minbere kılıçla çıktı.Osmanlı geleneğinde hutbe sırasında sol ele alınan kılıç "dosta güven verme" amacını taşıyor.

Prof. Dr. Ali Erbaş, cuma hutbesine neden kılıçla çıktı?

"HAMDÜSENALAR OLSUN ALLAH'A"

Erbaş, "Ayasofya: Fethin nişanesi, Fatih'in emaneti" başlıklı hutbedeki şu satırları okudu:

"Milletimizin derin bir yürek yarasına dönüşen hasreti sona eriyor. Yüce Rabbimize sonsuz hamdüsenalar olsun. Ayasofya'nın ibadete açılması, başta Mescid-i Aksa olmak üzere, yeryüzünün bütün mahzun mescitlerinin ve mazlum müminlerinin can suyuna kavuşmasıdır. Ayasofya'nın ibadete açılması, iman ve vatan sevdasını her şeyin üstünde tutan aziz milletimizin, köklerinden aldığı manevi güçle sağlam bir istikbali inşa etme azmidir.
Ey insanlar, Ayasofya Camii'nin kapıları, tıpkı Süleymaniye, Selimiye, Sultanahmet ve diğer camilerimiz gibi hiçbir ayrım gözetmeksizin Allah'ın bütün kullarına açık olacaktır. Ayasofya Camii’nin manevi atmosferinde inanca, ibadete, tarihe ve tefekküre uzanan yolculuk inşallah kesintisiz devam edecektir."

Erbaş daha sonra 86 yıl sonra Ayasofya Camii'nde ilk Cuma Namazı'nı kıldırdı.

EMİNE ERDOĞAN KADINLARLA NAMAZ KILDI

Ayasofya Camii'nin dışında da 5 açık alanda binlerce Müslüman namaz kıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da kadınlara ayrılan bölümde namazını eda etti.

SIKI GÜVENLİK TEDBİRLERİ

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışı dolayısıyla 21 bin polis görev yaparken, bölgede yoğun güvenlik önlemleri alınıyor.

Ayasofya Camii 86 yıl sonra ibadete açıldı: İlk namaza 350 bin kişi katıldı

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak