Ordu'nun onlarca yöresel lezzetlerinden biri olan ve belirli bölgelerde üretimi yapılan, coğrafi işaret belgeli ve tescilli cevizli helva, kış aylarında vücudu sıcak tuttuğu için tercih ediliyor.
Bölgede, 'Perşembe cevizli helvası' olarak bilinen ve odun ateşinde kaynatılarak yapım aşaması 3 gün süren helvada kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekirken, lezzetinin de buradan geldiğini belirtiliyor.
Helvanın, vücudu sıcak tutma özelliği olduğunu söyleyen Kuvan, "İçerisinde meyan kökü, şeker ve ceviz vardır. Meyan kökünü kaynatıyoruz, sonrasında beyaz bir köpük ortaya çıkıyor ve ağda ile helva haline getiriyoruz.
"Odun ateşinde pişmesi lezzetini arttırıyor"
Ordu halkının yanı sıra kente turistik geziler için gelenlerin de helvaya talep gösterdiğini kaydeden Kuvan, "Odun ateşinde pişme sebebi, közlerin ayrı bir lezzet vermesi. Bir gün boyunca kaynatıp çöven kökünü 3 gün boyunca işliyoruz ve sonrasında birleştirip, satışa sunabiliyoruz. Cevizli ve fındıklı yapıyoruz, bir de pekmezden yapılan ayrı bir ürün var. Şuan en çok fındık ve cevizli talep görüyor" diye konuştu.
Emre Akçay isimli müşteri de helvayı belirli aralıklarla tükettiğini, kış aylarında sıcak tuttuğunu ve içerisinde çöven olduğu için sindirim sistemine de etkili olduğunu söyledi.