Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbiriden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı.
2/109
Osmanlı mutfağı; Anadolu'nun bereketli toprakları, tarihi zenginlikleri ve yaşayan birçok halk kültürünün etkileri sayesinde dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi. İstanbul'u ya da Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafyayı ziyaret edenler tanıştıkları mutfak ve onun derinliği karşısında hayranlıklarını gizleyemedi.
3/109
Kırım Savaşı sonrası İstanbul'a gönderilen Fransız bir şef olan Alexis Benoist Soyer , mutfağımızı çok beğenerek pilav, bamya, lokum, muhallebi, dolma, köfte, şiş kebap, baklava, kadayıf, şerbet, kahve ve daha birçok yiyecek ve içeceğin Avrupa mutfaklarına alınması gerektiğini söyler.
4/109
Bugün de Amerika'dan Çin'e, Rusya'dan Afrika'ya dünyanın birçok bölgesinde Osmanlı mutfağının izlerini görmek mümkün. Osmanlı İmparatorluğu günümüzde fiilen var olmasa da Osmanlı mutfak imparatorluğu dünyanın birçok mutfağında gerek teknikleri, gerek yemekleri, gerekse kültürü ile yaşamaya devam ediyor.
5/109
İşte Osmanlı mutfağının ramazanda pişen iftar sofralarını süsleyen en özel 101 yemeği.
6/109
Kirde Kebabı : Kıtır yufka üzerinde yoğurt ve sebzeli dana kavurma
7/109
Marmarina : Terbiyeli kıymalı körpe ıspanak
8/109
Taze fasuyle mücveri : una bulanan fasulye tereyağda kızartılarak servis ediyiyord
9/109
Paça yahnisi : Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor
10/109
Defneli Şiş kebabı : Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi
11/109
Nohut Çorbası : Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor.
12/109
Kadınbudu : Bir klasik
13/109
Yalancı Pilaki: Sarımsak , kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri
14/109
Düğün pilavı : Et suyu ile hazırlanan pilav kuzu etiyle servis edilir
15/109
Nemse Böreği : İçinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek
16/109
Kavun Dolması
17/109
Dövme Pilav : dövme buğday ya da bulgur ile hazırlanır
18/109
Düğün Çorbası : Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi
19/109
Kabak Kalyesi : Koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabak ile lezzet buluyor
20/109
Şeyhmilmuşi : Patlıcanlı peynirli lezzet topu
21/109
Kırma Tavuk yahnisi: Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydonozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir
22/109
Susuz pilav :Kuzu eti, tereyağı , un ve sakızla yapılan nefis pilav
23/109
Patlıcanlı pilav : yaz aylarının lezzetli yemeği
24/109
Terbiyeli Ciğer Tava :Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi
25/109
Lalanga: İçine ne konursa konsun sıcak sıcak yenen nefis bir hamurişi
26/109
Toyga Aşı: Soğuk servis edilen yarma buğday ve nohutlu yoğurt çorbası
27/109
Nırbaç: Kuzu etinden köfte ve havuçlu, kişniş, tarçın, zencefil ve nar ekşisi ile tatlandırılmış tencere yemeği
28/109
Saray lokması
29/109
Baş pilavı : Kuzu kellesi ile hazırlanan pilav sakız ile aromalandırılırdı
30/109
Paça Böreği :Kuzu paçasıyla hazırlanır
31/109
Tuffahiye: Bulgur, kereviz sapı ve soğan ile doldurularak fırınlanmış elma dolması
32/109
Yoğurtlu Çorba:Yoğurt ve tavuk suyu ile hazırlanan çorba, ilave edilen un ile kıvamı artırılıyırodu.
33/109
Revani
34/109
Peynirli katmer : keş ya da kurutla hazırlanan nefis hamurişi
35/109
Karnıyarık : Lezzeti pilav ve cacık ile taçlandırılır
Tavuk ciğeri kebabı : Önce ızgarada pişirilen tavuk ciğerleri bir de tereyağı ve baharatlarla tavaya atılıp hazırlanıyor
39/109
Vetrika: kavrulmuş un hamur haline gelince ateşten alınır ve yumurtalar yedirilir. Küçük parçalara ayrılan yumurtalı hamur fırında pişirilir üstüna kıyma ya da peynir ile servis edilir
40/109
Baklalı yaprak sarma : Tokat’ın en özel lezzetlerinden biri
41/109
Nazlı aş
42/109
Patlıcan Mücveri : Tereyağında kızartılarak hazırlanan patlıcan kıymayla servis edilirdi
43/109
Çömlek Kebabı : Kapaklı bir güvecin en alt katına limon, sonra sırasıyla et, soğan, bamya,patlıcan, kabak ve domates, sarımsak konularak pişirilen Çömlek Kebabı anason ve karabiberle tatlandırılıyor
44/109
Beyin Tava: Yumurtaya batırılan beyin unlanarak kızartılarak servis edilirdi
45/109
Demir tatlısı
46/109
Medfune: Patlıcan, bakla, kiş kabaği veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemek
47/109
Arefe Köftesi :Kuzu kıyması anason , kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor
48/109
Yalancı İlik Yahnisi: Kuzu ciğeri ve kuzu etinin biraraya getirilerek hazırlanan yahni tam bir lezzet bombası
49/109
Yoğurtlu Şiş Kebap : En altta et suyu ile ıslanmış pideler ortada ızgarada pişirilmiş et ve sarımsaklı yoğurt
50/109
Pastırmalı yumurta : Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet
51/109
Tavukgöğsü
52/109
Bulgurlu Mercimek Çorbası : Bulgur ve mercimekle hazırlanan reyhan ile lezzetlendirilen bir klasik.
53/109
Bamya dolması : Zahmetli ama nefis
54/109
Babaganuş : Yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlanmış, közlenmiş patlıcan ve biberle hazırlanır
55/109
Tavuk Kebabı : Haşlanmış tavuğun üstüne soğan suyu ile seyretilmiş yoğurt sürülerek kızartılır, maydonozla servis edilir
56/109
Hums Lokması : Kuş üzümlü, çam fıstıklı ve tarçınlı nohut ezmesi
57/109
Hurma Kebabı : Hurma büyüklüğünde pişirilen köfteler kakule ve tarçın ile lezzetlendiriliyor
58/109
Terbiyeli Ciğer Çorbası : Et suyunda pişirilen kuzu ciğeri tereyağı ile pişirilip, yumuta ve un ile taçlandırılıyor. Bu çorbaya nane ve maydonoz çok yakışır.
59/109
Ciğer Kebabı : Ciğerin en güzel hali
60/109
Ciğer tavası: Una bulanmış ciğerler kimyon ve karabiber ile kızartılıyor üstüne limon sıkılarak servis ediliyordu
61/109
Buğdaylı Balık Çorbası : Boğazın levrekleri keşkeklik buğday ve sirke ile pişiriliyor üzerine nane ve maydonoz serpilerek servis ediliyordu
62/109
Vişneli yaprak sarma : Etli sarmaların kralı
63/109
Güllabiye
64/109
Kazandibi
65/109
Ekşili Lohusa Çorbası: Kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorba
Tatlılı Et yahnisi: Tereyağda kızartılmış gerdan eti soğan ve pekmezle lezzetlendiriliyor
68/109
İşkembe Tava: Tereyağda kızartılan işkembe
69/109
Su Böreği: peynirli kıymalı ya da sade...
70/109
Tavşan Yahnisi: Sarımsaklı, tereyağlı ve bol lezzetli
71/109
Peynirli maydonozlu mücver: Peynir maydonoz, kekik ve yurta biraraya gelince...
72/109
Lor Köftesi : Lor maydonoz yumurta ve tereyağının lezzeti birarada
73/109
Tavuklu Etli Yahni :Tavuk ve kuzu kol’un muhteşem birlikteliği
74/109
Aşure
75/109
Kalacoş: Doğranmış tandır ekmeği üzerine soğanlı kavurma ve sulandırılarak ayran haline getirilmiş kurut konuşarak yapılır
76/109
Vişneli ekmek tatlısı
77/109
Çılbır : Haşlanmış suda pişirilmiş yumurta tereyağlı karabiberli sos ile hazırlanıyor
78/109
Piliç Çorbası : Lezzet ve sağlık kaynağı üstelik çok doyurucu
79/109
Mihrap böreği : Günümüzde kol böreği olarak anılıyor
80/109
Nohutlu Beyaz Yahni: Kuzu eti ve nohutun birarada pişirildiği bu yahni tören yemekleri arasındaydı
81/109
Mahmudiyye : Tarçın, karanfil ve kayısı ile lezzetlendirilmiş, Rezaki üzümlü ve bademli piliç yahnisi
82/109
Kuşbaşı Kebabı : Soğan yenibahar ve karabiber ile terbiyelendirilen kuzu eti ızgarada pişirilerek servis ediliyor
83/109
Hibeş: Tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi
84/109
Abdigör Köftesi : Etin sabit bir ritimle saatlerce dövülerek, sinirlerinden ayıklanmış macun gibi bir kıvama getirilmesinden sonra ince kıyılmış soğan ve baharat ile yoğurularak yuvarlak parçalar halinde suya atılıp haşlanması yoluyla yapılır. Püf noktası ise dövülmesidir. uZor olmasının yanı sıra dikkatsiz yapılırsa etin
85/109
Yoğurtlu Şalgam kızartması : un ve yumurtaya batırılan şalgam zeytinyağda kızartılıyor
86/109
Hamsi Tava : Kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis ediliyordu
87/109
Uskumru dolması : Boğazdan gelen lezzetin pirinç ile buluştuğu zirve
88/109
Zeytinyağlı iç baklalı enginar : Lezzeti yemeğin isminde gizli
89/109
Çevgani mücveri : Kuzu eti yumurta, un ve maydonozla karıştırılır tereyağında kızartılarak servis edilir
90/109
Luhum pilavı : damak tadına düşkün olanlar için
91/109
Acem pilavı : Yapımı zahmetli ancak çok lezzetli
92/109
Kaymak baklavası
93/109
Midye tava : Bugünden farklı olarak yapımında sirke ve yumurta da kullanılıyordu.
94/109
Bademli ve Terbiyeli Tavuk Çorbası: Edirne’nin adıyla müsemma kuvvet deposu çorba