Japon havayoluna ait bir uçak düşmeden 32 dakika önce. Bu uçak kazasında 509 kişi hayatını kaybetmişti.
Amerikan ordusu, 22 yaşında hayatını kaybeden bir ordu görevlisinin çektiği son fotoğraf karesi... 2013 yılında göreve başlayan Hilda Clayton, aynı yılın Temmuz ayında Afganistan'ın Qaraghahi bölgesinde ABD'li eğitmenlerin Afgan askerlere verdiği havan atışı eğitimini fotoğraflamak için deklanşöre bastı.
Bu kare, eğittiği Afgan bir meslektaşıyla görev yapan Clayton'ın çektiği son fotoğraf oldu. Havan mermisinin patlaması sonrası genç fotoğrafçıyla birlikte 5 kişi hayatını kaybetti.
Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu.Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu. Kameranın kaydettiği en son fotoğrafta, saat 10.28'i gösteriyordu.
Amerikalı Gabriel Watson, balayı için gittiği Avustralya'da Townsville açıklarındaki dalış sırasında 11 günlük eşini suyun altında boğulmaya terketti.Çekilen fotoğrafta suyun dibinde hareketsiz bir şekilde yatan Tina Watson'ı kurtarmak amacıyla dalgıç ekibi liderinin ona doğru hızlıca yüzdüğü ve de Gabe'in bu sırada hiç birşey yapmadığı görülüyor.
Hepsi de son derece sağlıklı ve deneyimli dağcılar olan öğrenciler... Sibirya'nın keskin hava koşullarına dayanıklı giysi ve ekipmanın yanısıra, yanlarına fotoğraf makineleri ve günlüklerini alarak bu heyecanlı yolculuğa başladılar. Ancak tırmanıştan bir ay sonra yolculukları ölümle sonuçlandı. Üzerinden 54 yıl geçmesine rağmen gençlerin tırmanışının neden sonlandığını kimse bilimsel olarak yüzde yüz açıklayamıyor.
Birinci çadırın içinde yolculuğun geri kalanını tamamlamak için ekipman bulunuyordu. Ancak ikincisinde gençlere ait giysi ve ayakkabı vardı. Araştırmacı ekip, buradan ikinci çadırdaki gençlerin üzerlerinde giysi ve ayakkabı olmadan kendilerini çadırdan dışarı attığı izlenimini edindi. Ardından üç donmuş cesede ulaşıldı.
Çadırdan 1.5 km uzaklıkta bir nehir kenarında karın üzerinde sırtüstü yatarken bulundular. Önce grubun lideri olan 23 yaşındaki Igor Dyatlov'un cesedi teşhis edildi. Adı bu trajik olaya verilecekti. Ardından 10 santim yüksekliğindeki karın altında 22 yaşındaki Zina Kolmogorova'nın ve Rüstem Slobodin'in cesedine ulaşıldı. Cesetlerin hepsi yaklaşık 180 metre uzaklıkta bir hat üzerinde bulundu. Uzmanlar, gençlerin sıra halinde birbirini takip ederek çadıra ulaşmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı yorumunu yaptı.
İki ay sonraysa diğerlerine ulaşıldı. Bir mağaraya sığınan gençler, dört buçuk metre derinlikte karın altında bulundu. Bazılarının kemikleri kırılmıştı ve iç organlarında ciddi yaralanmalar söz konusuydu. Ama vücutlarının dışında ne bir kesik, ne de bir yara vardı. En ilginciyse Lyudmilla Dubinina'nın vücudunda görüldü. Genç kadının dili ve gözleri yoktu. Olayı soruşturan Lev Ivanov raporunda ölüm nedeni olarak "karşı konulamaz bilinmeyen temel bir neden" demekle yetindi.
Ancak çevresindekilere UFO'dan inen uzaylılar tarafından öldürüldüğünü söylüyordu. Soruşturma resmen kapandı. Trajedinin meydana geldiği bölgeye girilmesine 4 yıl boyunca izin verilmedi. Vahşi ayı saldırısı, çığ en kolay akla gelen ihtimaller oldu. Ancak doğrulayacak bir veriye ulaşılamadı. Belki de bir tehlike fark etmiş, çadırdan acele bir şekilde kaçmışlardı. Ancak yollarını kaybettiler ve hava koşullarına yenik düştüler.Araştırmacılar, deneyimli dağcıların herhangi bir şekilde korkmayacağını düşünerek onları korkutan şeyin çok büyük bir şey olduğu yorumunu yaptı.
ÇEKTİĞİ SON FOTOĞRAF BU MU OLDU?
Vahşi doğa fotoğrafçısı çadırında iken aniden bir bozayının saldırısına uğradı. Bu fotoğrafın onun çektiği son fotoğraf olduğu iddia edildiJapon fotoğrafçı Michio Hoshino 1996 yılında Rusya'nın Kamchatka kentinde vahşi doğayı fotoğrafladıktan sonra çadırına çekilmiş ardından bir bozayının saldırısına uğramıştı. Daha sonra bu fotoğrafın onun çektiği son kare olduğu iddia edildi.