Orman İşletme Müdürlüğünce uygun görülen bölgelerde meşe ağaçlarını mangal kömürüne dönüştüren işçiler, zorlu çalışma koşullarına rağmen gece gündüz demeden mesai yapıyor.
Kesilen meşe odunlarını, çadırların bulunduğu alanda kurdukları ocaklarda 20 gün boyunca kontrollü şekilde yakan işçiler, ardından soğutma ve torbalama çalışması gerçekleştiriyor.
Babasından öğrendiği kömür üretimini ilerleyen yaşına rağmen devam ettiren Kalender Özdemir, çocukluğundan beri bu mesleğin içerisinde olduğunu söyledi.
Daha sonra yakma ocaklarında üretim aşamasına geçtiklerini vurgulayan Özdemir, "Odunları birbirine çatıp samanla ya da çam ağaçlarının dökülen yapraklarıyla kapladıktan sonra üzerini toprakla örtüyoruz. Ardında da yakma işlemine geçiyoruz. Ocağın büyüklüğüne göre ağaçların yanma işlemi 20 güne kadar sürüyor." dedi.
Odunlar yanmaya başladığı zaman sabahlara kadar başında nöbet tuttuklarını anlatan Özdemir, "Delinme, patlama olduğu zaman hemen kapatılması gerekiyor. Kapatılmazsa odunlar hızlı yanar ve kömür olmaz. İnanıyorum ki, çocuklarım bu mesleği öğrendi, torunlarım da bu yolda devam edecek." diye konuştu.
Mangal kömürü için bir ömrü çadırlarda geçiriyorlar - 9
Kalender Özdemir'in oğlu 30 yaşındaki Ferhat Özdemir ise çocukluğunun dağlarda mangal kömürü ocaklarında geçtiğini dile getirdi.