Karaman'da rengini 5 ay boyunca bekletildiği mağaradan alan, bu yıl 42 ton üretilen coğrafi işaret belgeli, "Türk rokforu" diye bilinen "Divle Obruk peyniri", olgunlaşma sürecini tamamladı.
Eski adı "Divle" olan köyde 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğunda, köylülerin "obruk" adını verdiği mağara, soğuk hava deposu olarak kullanılıyor.
Obruğa konulan peynir tulumları, yaklaşık 5 ay sonra içerideki bir bakteri sayesinde kırmızı renk alıyor.
Üçharman köyü muhtarı Tacettin Durna, nisan-mayıs aylarında obruğa konulmaya başlanan Divle Obruk Peyniri'nin ekim ayının gelmesiyle olgunlaşıp obruktan çıkarılmaya başlandığını söyledi.
Kalite standardının sağlanması için kooperatifleşmeye gidildiğini ve modern bir mandıra inşaatının bitmek üzere olduğunu belirten Durna, "Kooperatif kuruldu. Mandıra inşaatımız devam ediyor. Obruk içinde düzenlemeler yapıldı. Peynirimizin özelliği, koyunlarımızın otladığı meralar ve obruk. Mandıranın hizmete girmesiyle birlikte sütlerimiz burada toplanacak" diye konuştu.
"HER TULUMUN KALİTESİ AYNI OLACAK"
Durna, "Peynirler evdeki yöntemlerle yapılıp, deriye basılıp obruğa konulacak. Her tulumun kalitesi aynı olacak. Hedefimiz 1 numara olmak. Bir ayda tükeniyor. Sıkıntımız sahte peynirler. Obruktan çıkmayan bir peynirin "Divle Obruk Peyniri" adı altında satılması yasak, suç. Fakat piyasada 300-400 ton peynir bu isimle satılıyor. Tüketici kesinlikle peynir alırken bizimle irtibata geçsin" dedi.