Türk yemek kültüründe geçmişi Anadolu Selçukluları dönemine kadar uzanan ve Konya'da vazgeçilmez lezzet olarak bilinen 'etliekmek' günümüzde de vazgeçilmez haline geldi.
Konya'da üretilen ve yöresel meşhur tatlar arasında yer alan 'coğrafi işaret tescilli' olan etliekmek hakkında bilgi veren 50 yıllık etliekmek ustası Mustafa Ortaabacı, "Ekmeğin tarihçesi 1200'lü yıllara dayanıyor. Kadınhanı ilçesinde bir handa misafirlere ikram edilen bu lezzet oradan Konya merkeze geliyor. Babalarımızdan, 1950'li yıllardan bu yana bu etliekmeğin içinde olduğum için 1975'ten beri de bu lezzet ile kendim uğraşıyorum.
Babamdan ve dedemden duyduğum, eskiden mayalı 220 gram hamurdan, 20 santim eninde, 60 santim boyunda olup, içinde 100 gram et, 50 gram sebze yani domates, soğan ve biber olarak yani mayalı yapılırdı. Ama tabii günümüzde her binanın altına müteahhitler birer de fırın yapınca bizim öğrendiğimiz şekil azaldı.
Eskiden saat 14.00'dan sonra etliekmek her yerde yok satılırdı. 1980'lerden sonra bu akşam servisine de döndü ve mahalle aralarında her mahallede fırın olmaya başladı.
1990'lı yılların ortalarında da etliekmek metrelik ince uzun ve mayalı olarak çıkartmaya başladılar. Tabii eski Konya kültürü kenara kaldı. Eskiler şimdi geldi mi eski usul olsun diyor ama yeni nesil de bizimki gevrek olsun diyor. Sonra ucundan başlarken ortaya geldi mi kuruyor, tahta gibi oluyor" dedi.
ETLİEKMEĞİN OLMAZSA OLMAZ MALZEMELERİ
Etliekmeğin hazırlanışı hakkında bilgi veren Ortaabacı, "Sabah açarız dükkanımızı, biz eskiden havaya bakar, hava şartlarına göre hafif ılık su, soğuk su ile hafif mayayla tuzla hamurumuzu yoğururuz. Sonra bezemizi alır saat 10 buçuk gibi servisimiz başlar. Kendileri getiren müşterilerimizin etliekmeklerini de yapıyoruz, kendimiz salonda da müşterilerimize hizmet ediyoruz. Meşe odunu yakıyoruz, kalorisi biraz daha yüksek olduğu için lezzeti güzel oluyor. Etliekmeğin olmazsa olmazı ise soğan, yeşil kapya biber, domates. Ölçüsü de mesela 1 kilo et, 300 gram soğan, 700 gram domates, 300 gram biber" ifadelerini kullandı.