Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde marka haline gelen Kars'taki besiciler, ilkbaharın gelmesiyle hummalı ve heyecanlı bir çalışma içerisine girdi.
Anaç kazlar evlerde veya ahırlarda kendileri için yapılan yerlerde yumurtlamaya başlıyor, besicilik yapan kadınlar da bu yumurtaları alarak serin bir yerde biriktiriyor.
Şu sıralar yumurtalardan çıkmaya çalışan ve yöre halkınca "bilik" olarak adlandıran kazların ilk yavrularının gün ışığını görme çabası objektiflere yansıdı.
Pastutmaz, kazların kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Kazlarımız şubatta yumurtlamaya başlıyor, bizler de yumurtaları alıp hangi kaza ait diye işaretleyip serin bir odada biriktiriyoruz. Kazlar kuluçkaya yatacağı zaman yerini hazırlıyoruz, sonra biriktirdiğimiz yumurtaları yuvaya koyup kazı da yanına bırakıyoruz, kendi yumurtaları olduğu için hemen yuvaya çıkıp kendisi de yumurtaları karıştırıp kuluçkaya yatmaya başlıyor." diye konuştu.
"Kuluçkaya yatan kazlara daha özenli bakıyoruz, her sabah gidip yemini, suyunu veriyoruz, yumurtaları ve yuvayı kontrol ediyoruz. Kazların yavruları 1 ayda yumurtadan çıkıyor ve yavruları 10-15 gün evde besliyoruz, sonra dışarıya çıkarıp otlatmaya başlıyoruz. Yavrulara üşümesinler diye bebek gibi bakıyoruz. Yavruların altlarına saman, elbise koyuyoruz, bebeğe nasıl mama veriliyorsa bizler de onlara mama hazırlayıp veriyoruz."