Onikişubat ilçesine bağlı Döngel Mahallesi'ndeki mağarada sürdürülen çalışmalarla ilgili, açıklama yapan Kazı Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, bölgenin Göbeklitepe'nin biraz daha öncesi döneme ait bir yerleşim yeri olduğunu söyledi.
Kazılar sonucu çakmaktaşı veya çörtten yapılmış, 1 santimetre uzunluğunda, yarım santimetre genişliğinde küçük taş aletler olarak tanımlanan onlarca mikrolitik alete ulaştıklarını dile getiren Erek, bu aletlerin bitkilerin kesilmesi için kullanıldığını aktardı.
Erek, yarım ay diye de tabir edilen buluntuların 10-15'inin geyik boynuzu ya da kavisli bir kemik içerisine yerleştirilip orak gibi kullanıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Elde ettiğimiz buluntular o dönemin insanının yaşantısı için önemli ve vazgeçilmez aletlerdir. Orak dediğimizde akla hemen tarım gelir ama burada böyle tarımsal bir aktivasyon yok. Dönem insanının bu aletlerle yabani bitkileri topladığını ve bunları da besin zincirinde kullandığını söylememize imkan tanıyan deliller var"
MAĞARA KAZILARININ ARTTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Doç. Dr. Erek, kazıların bundan sonraki süreçte üst paleolitik döneme doğru devam edeceğini dile getirdi.
Salgın dönemiyle ilgili koşulların ortadan kalkması ve sağlıklı bir ortamın oluşmasıyla birlikte ekip sayısını artacağını, daha geniş bir platformda kazının devam edeceğini aktaran Erek, "Buradaki temel hedef, Türkiye çapında mağara kazılarının sayısını çoğaltabilmek ve bununla ilgili olarak da daha çok veriye sahip olabilmek" dedi.