Iraklı çevre aktivisti Beşir el-Mesudi, 6 yıl önce başlattığı "petrol yerine hurma" projesiyle ülkesinde yeşil alanların artması ve hurmanın yeniden Irak'ın sembolü olması için çalışmalar yürütüyor.
AA muhabirine konuşan Mesudi, Irak'ta ABD işgali sırasında güvenlik gerekçesiyle kesintiye uğrayan hurma ağacı dikme kültürünü yaymaya çalıştığını söyledi.
Ülkesinde gelir kaynağı olarak sadece petrole değil bir zamanlar bolluğuyla bilinen hurmaya da itimat edilmesi gerektiğini belirten Mesudi, "Hurma Irak'ta daimi petroldür. Petrol yerine ekonomik gelir kaynağı da olabilecek alternatif bulma projesi geliştirmeye karar verdik. Araştırmamız sonucu hurmanın petrolün alternatifi olabileceği kanısına vardık." dedi.
"ATALARIMIN MİRASINI CANLANDIRMAYA ÇALIŞIYORUM"
Hurmanın Irak'ın tarihinde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Mesudi, "Hurma, Abbasiler döneminden beri Irak'ın önemli bir sembolüdür. Yaklaşık 6 yıldır Irak'ın sembolü olan hurma ağacı ekme çalışmasını sürdürüyorum. Bazı rivayetlere göre de ilk hurma Babil toprağında ortaya çıktı. Ben de uygarlığa ev sahipliği yapan Babil'den olduğum için atalarımın mirasını canlandırmaya çalışıyorum." diye konuştu.
- "BU AĞAÇ MÜBAREK BİR AĞAÇTIR"
Irak'ta hurma ağaçlarının kuraklık sorununun yanı sıra rastgele kesime de maruz kaldığını dile getiren Beşir Mesudi, bunu ağaçlara yönelik "şiddetli saldırı" olarak niteledi.
Sosyal medya platformu "Facebook" üzerinden hurma ağacının çoğaltılmasına yönelik bilgilendirici bir sayfa da oluşturan Mesudi, burada sayıları 208 bine ulaşan takipçileriyle sürekli iletişim halinde olduklarını dile getirdi.
"Irak'ta 2015'e kadar hurma ağacı sayısı çok azdı. Eskiden milyonlarca olan hurma ağaçları 8 bine kadar düşmüştü. Son yıllarda bizim de modern tarım teknikleriyle yaptığımız destekle Irak'ta hurma ağacı anlamında sıçrama yaşandı. Irak'ın dünya ülkeleri arasında hurma bolluğuyla yeniden ilk sıralara yerleşeceğini düşünüyoruz."