"Türkiye'nin çatısı" olarak nitelendirilen 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı'nın etekleri, kışın da göçmen kuşları ağırlıyor.
Sahip olduğu 88 bin hektar alanıyla önemli yaban hayatı merkezlerinden olan ve Türkiye'nin en büyük milli parkı olma özelliğini taşıyan Ağrı Dağı Milli Parkı, yılın her ayında birbirinden farklı kuşlara ev sahipliği yapıyor.
SULAK ALANLAR SOĞUK HAVAYA RAĞMEN KUŞLARLA ŞENLENİYOR
Patka, gri balıkçıl, sakar meke, çamurcun, saz tavuğu, batağan, kızıl şahin, saz delicesi ve karabatak başta olmak üzere birçok kuş türünün görülebildiği Ağrı Dağı Milli Parkı'ndaki sulak alanlar, bölgedeki dondurucu soğuklara rağmen canlılığını koruyor.
Iğdır Üniversitesi Kuş Merkezi (KUŞMER) Müdürü Emrah Çelik, milli parkın ilkbahar, yaz ve sonbaharda olduğu gibi kışın da kuşlara ev sahipliği yaptığını söyledi.
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla yaz göçmenlerinin bölgeden ayrıldığını belirten Çelik, "Bu sefer de kış göçmenleri bölgeye geldi. Bu bölge diğer üç mevsimde olduğu gibi kışın da kuş çeşitliliği açısından önemli bir yer. Bu bölge için elmabaş ve tepeli patka önemli kış ziyaretçileri arasında yer alır" dedi.
Bazı kuş türlerinin hiç göçmeden bölgede kaldığını aktaran Çelik, "Özellikle sakar meke bu bölge için önemli bir tür. Neredeyse bütün sulak alanlarda bu türü görmek mümkün. Yeşil başlı ördek de burada kalıyor, küçük batağan, tepeli batağanlar bu bölgedeki önemli yerli türler arasındadır" diye konuştu.