Lastik Yanak Markalamasındaki Sayı ve Harfler Ne Anlama Gelir?
Lastik seçerken farklı ebat, yük ve endeks ibarelerini lastiklerin üzerinde görebilirsiniz. Lastiklerin yanak markalamasında bulunan farklı harf ve numaralar, aracınız "artık lastik değiştir" sinyali verdiğinde aracınıza uygun, doğru lastiği seçmenize rehberlik eder. Aracınıza uygun lastik, ebat, kullanılacak mevsim, aracınızın üreticisi tarafından belirlenen yük kapasitesi, hız sınıfı ve yerel trafik kanunları gibi bazı koşullar göz önüne alınarak seçilir.
Oto lastiklerin üzerindeki ibareleri örnekler üzerinden daha rahat anlayabilirsiniz. Örneğin 205 55 r16 yaz lastiği görmüş ve ihtiyacınıza uygun mu değerlendiriyor olabilirsiniz. Bu lastiğin sonunda ise 91V değeri yer aldığını düşünebilirsiniz. Öncelikle eğer sıcak hava koşullarına, yaz şartlarına uygun bir lastik arıyorsanız bu ürünü değerlendirebilirsiniz.
Lastik yanağındaki 205 ibaresi lastik genişliğini, 55R en boy oranını, 16 lastik çapını, 91 yük endeksini, V ise hız sınıfını ifade eder.
En Boy Oranı:
Lastik genişliği ile lastik kesiti oranı ise en boy oranıdır. Örnekteki 55 en boy oranı, lastik yüksekliğinin, lastiğin genişliğinin %55'i kadar olduğunu anlatır.
Yük Endeksi:
Yük endeksi lastiğin maksimum taşıma kapasitesinin göstergesidir. Kilogram olarak hesaplama yapılır. Uluslararası standart olan ETRTO tablosu üzerinden araçların yük endeksi değerine bakılır. Örnek olarak 91 rakamı görülen lastiklerin yük endeksine göre taşıma kapasitesi 615 kilogramdır.
Lastik çeşitleri: Lastik üzerinde harf yoksa veya P harfi görülüyorsa binek otomobil lastiği olduğu anlaşılır.
Aracın üretici belgeleri lastik seçiminde referans olabilir. Eğer yasal hız sınırları ve yük kapasitesine uyuyorsa, yasal bir kısıtlama bulunmuyorsa, trafik yönetmeliğine uygunsa, üretici belgelerindeki öneri sınırları içinde yer alıyorsa araç sahipleri arabalarına daha yüksek hız ve yük kapasiteli lastikler takabilir.
Üreticinin önerdiğinden daha düşük limitlerde lastikler de kullanılabilir. Bu durumda lastiklerin maksimum hız ve yük sınırını sürücü bilmeli ve aracı buna göre kontrol etmelidir. Araç asla bu limitlerin üstünde kullanılmamalı, yük taşımamalıdır. Bilgilerin sürücüye hatırlatılması için bilgilendirici bir etiket, sürücünün görüş hizasına asılmalıdır.