2006 yılında kurulan ve diğer sosyal ağlara göre daha hızlı olduğu için oldukça sevilen Twitter uygulaması hakkında bir güvenlik araştırmacısının ortaya attığı iddia sosyal medyanın gündemine oturdu. Araştırmacı Karan Saini, Twitter üzerinden gönderilen mesajlarda büyük bir güvenlik açığı tespit etti.
2/6
Saini, Twitter uygulaması üzerinden gönderilen mesajlarda, gönderen ve gönderilen kişiler mesajı silse bile Twitter’ın mesajları saklamaya devam ettiğini tespit etti. Ayrıca bu durumun, silinen hesaplardan gönderilen mesajlar için de geçerli olduğunu belirtti.
3/6
TESADÜFEN BULDU
Güvenlik açığını tesadüfen bulan Saini, önce Twitter’dan geçmiş verilerini talep ediyor ve Twitter'ın kendisine gönderdiği dosyaların arasında, geçmişte silinmiş hesapların gönderdiği mesajların bulunduğunu görüyor. Geçtiğimiz yıl da aynı kişinin tespit ettiği bir başka hatada, bir uygulama sayesinde her iki tarafın da sildiği mesajlar okunabiliyordu.
4/6
ENDİŞE VERİCİ
Saini TechCrunch’a yaptığı açıklamada Twitter’ın verileri bu kadar uzun bir süre boyunca depolamasının endişe verici olduğunu belirtti. Twitter ayrıca hesabını kapatan kişilerin hesaplarındaki her şeyin silinmesini talep edebileceğini ancak yasal sebeplerle bu verilerin 30 gün daha tutulacağını söylüyor.
5/6
Ancak yapılan denemelerde, yıllar önce kapatılmış ya da silinmiş hesaplardan gelen mesajlara da ulaşmanın mümkün olduğu görüldü. Hesap bilgilerinizi indirdiğinizde , Twitter’ın sizin hakkınızda depoladığı tüm verilere erişebiliyorsunuz.
6/6
CEZA ALABİLİR
Twitter adına konuşan bir sözcü şirketin bu açığı incelediğini ve konunun ölçeğini belirlemeye çalıştığını söyledi. Yasalar, kullanıcı verilerin silinmesini istediğinde şirketin bu talebi yerine getirmesi gerektiğini söylüyor. Şirketler veri koruma yasasına uymadıkları için yıllık cirolarının yüzde 4’ü kadar cezaya çarptırılabiliyor.