Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde karadut serasında daha önce denenmemiş bir yöntemle fidan üretimi yapılıyor.
45 derecelik açılarla dikilen karadutlar sezon boyunca yatırılarak üretimin artması sağlandı. Daldırma yöntemi adı verilen bu yetişme şeklinde üretimin arttığını belirten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Meyve Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Onur Saraçoğlu, "Bu görmüş olduğunuz alan bizim üzümsü meyveler fidan üretim parselimizdir.
Burada üç tane ana seramız var. Bu ana seralarımız özel olarak dizayn edilmiş. Burada yaptığımız üretimler sayesinde mümkün olduğunca farklı türlerde fidan üretimi sağlıyoruz. Seramız karadut damızlık parselimizdir.
Elma ve armut türlerinde zaten halihazırda kullanılan bir yöntemdi ama karadut fidan üretimi için ilk kez biz denedik ve başarılı sonuçlar aldık. Almış olduğunuz fidanlardan çelikle çoğaltma ünitemiz için de mümkün olduğunca materyal temin ediyoruz.
Bu işlemin sonunda da fidanları doğrudan bir şekilde doğaya dikmemek için gölge serası olarak adlandırdığımız seramızda bekleterek yaşayacağı problemleri aşmasını bekliyoruz. En sonunda orada bekleyen bitkilerimiz tabiatla buluşuyor" dedi.
Biz burada saydığımız türleri yetiştiriyoruz ama çağın gereksinimleri doğrultusunda yeni türler geldikçe farklı çalışmalar yapıyoruz. Halkımızdan talepler gelir ise yetiştirme ve çoğaltma işlemi yapıyoruz.