ABD Uzay Ajansı NASA 370 milyon kilometre uzaklıktaki bir asteroide insansız bir uzay aracı göndermeyi planlıyor.
2/8
Nedeniyse asteroiddeki milyonlarca dolarlık maden ve mineraller. 200 km genişliğindeki kaya formasyonu Psyche 16 olarak adlandırılıyor ve güneş sisteminin en tuhaf objelerinden birisini oluşturuyor.
3/8
Eğer asteroid dünyaya getirilebilirse sadece üzerindeki demir cevherinin 10 bin katrilyon doları buluyor. Bu rakam emtia fiyatlarını altüst edebilir ve dünya ekonomisini çökertebilir.
4/8
Dünya ekonomisinin toplam değerinin ise sadece 73.7 trilyon dolar olduğunu hatırlatan bilim insanları, NASA'nın yeni hamlesinin dünya ekonomisinin çökmesine neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
5/8
Psyche 16, Mars ve Jüpiter arasındaki geniş asteroid kuşağında yer alıyor ve muhtemelen güneş sisteminin oluşumu sırasında kısmen tahrip olmadan önce bir gezegen olarak ortaya çıkmış olabilir. Psyche 16’nın kayalık ya da buzullardan oluşan çoğu diğer asteroidlerin aksine dünyanın çekirdeğine benzer şekilde büyük oranda metalik demir ve nikelden oluştuğu düşünülüyor.
6/8
Bilim adamları, Psyche’nin, erken çağlara ait, Mars kadar geniş, ancak milyarlarca yıl önce bir dizi şiddetli çarpışma sonucu kayalık dış katmanlarını kaybetmiş olan bir gezegenin açığa çıkmış çekirdeği olup olmadığını merak ediyor.
7/8
NASA gezegenlerin erken dönemlerinde nasıl katmanlarına ayrıldığını anlamak umuduyla insansız bir araçla asteroidi araştırmayı planlıyor. Psyche olarak adlandırılan görevin Ekim 2023’te başlaması, asteroide 2030’a kadar ulaşması, 2030’da da Mars’a uçuş hedefleniyor.
8/8
Projede üst düzey NASA bilim adamı ve Arizona Eyalet Üniversitesi Dünya ve Uzay Araştırmaları direktörü Lindy Elkins-Tanton, Psyche 16’nın güneş sisteminde kendi türünün bilinen tek örneği olduğunu söyledi. Dr Elkins-Tanton şöyle devam etti.“Küresel kaynakları kontrol etmek, insanlığın tüm zamanlar için metal kaynak sorununu çözmek amacıyla piyasaları korumak için kullanılabilirmiş.