Stres, şişmanlık ve sigara gibi etkenler tansiyonu tetikleyip, kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor.
2/33
Lavanta, limon ve sarımsak aniden fırlayan tansiyona ilaç gibi etki ediyor, hayat kurtarıyor...
3/33
Hipertansiyon, yani yüksek tansiyon, kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır.
4/33
Atardamarlardaki büyük kan basıncının 140, küçük kan basıncının ise 90'a eşit ya da daha yüksek olduğu durumlara denilir.
5/33
Yüksek tansiyon ülkemizde her 3 kişiden 1'inde görülen önemli bir sağlık sorunudur.
6/33
Tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olur; bu nedenle mutlaka erken teşhis ve tedavi edilmelidir.
7/33
İLAÇ GİBİ BESİNLER...
8/33
SARIMSAK:
Mide kanserlerini önler. Tansiyon ve kolesterolü düşürür.
9/33
LİMON:
Limonlu su, tansiyon düşürmek için halk arasında en sık kullanılan yöntemdir.
10/33
Limon suyunun tansiyon düşürmedeki etkisi tıbbi araştırmalarla da kanıtlanmıştır.
11/33
LAVANTA:
Tansiyonu normalleştirir. Kötü kolesterolü ve zararlarını büyük ölçüde azaltır.
12/33
ALIÇ:
Damar sertliğine faydalıdır. Kan basıncını düşürür. Kolesterole iyi gelir.
13/33
KAKULE:
Kan pıhtılaşmasını önler. Pıhtının da çözünmesine yardımcı olur. Tansiyonu düzenler.
14/33
TARÇIN:
Hem yüksek tansiyonu hem de şeker hastalarının kan basıncını düşürür. İltihaplı hastalıklarda kanı temizler.
15/33
ZEYTİN:
Yüksek tansiyona iyi gelir. Zeytindeki insülin etkili bileşik, şeker hastalıklarına karşı son derece iyidir.
16/33
FESLEĞEN:
Yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra kan basıncını düşürür. Kan dolaşımını uyarır.
17/33
ÇİKOLATA:
Koyu ve sütlü çikolatalar, kan damarlarını genişletir. Damar duvarlarındaki baskıyı azaltır.
18/33
ŞEKER OTU:
Kan şekeri seviyesini düzenler. Hipertansiyonu önler.
19/33
KEKİK:
Yüksek tansiyon dengesini sağlıklı tutar. Soğuk algınlığı, öksürük, ateş gibi sorunları ortadan kaldırır. Bronşları rahatlatır.
20/33
KEDİ PENÇESİ:
Hipertansiyon ve nörolojik sağlık sorunlarını tedavi ediyor. Hücre içinde kalsiyum, kanallardaki baskıyı azaltıyor.
21/33
GREYFURT:
Tansiyonu düşürmeye yardımcı meyvelerden birisidir.
22/33
AYRAN:
Tuzsuz ayran ve yoğurt da yüksek tansiyon için kullanılabilir. Fakat kesinlikle tuz kullanılmaması gerektiğini unutmayın.
23/33
NAR:
Bulabiliyorsanız tansiyon yükseldiği anda nar suyu içmeye çalışın. Nar suyu tansiyonu düşürüp normal değerlere ulaşmasını sağlar.
24/33
HANGİ GIDALAR OLUMSUZ ETKİLİYOR
25/33
TUZLU BESİNLER:
Hipertansiyonlu kişilerin yemeklerine tuz ilave etmemeleri ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları gerekir. Yemekleri tatlandırmak için baharatlar en uygun seçim olacaktır. şekerli besinler: Tüketim miktarına bağlı olarak tansiyonu yükseltip kalbi zorlar.
26/33
ÇAY-KAHVE:
Eğer 3 fincan koyu kahve veya 6-7 bardak koyu çay içmişseniz tansiyonunuz yükselecektir.
27/33
KOLALI İÇECEKLER:
İçeriğinde bulunan hem yüksek oranda şeker hem de meyankökünden dolayı vücutta sodyumun tutulmasına neden olabilmekte ve bu nedenle tansiyonu yükseltmektedir.
28/33
MARGARİN:
Katı yağların direkt tansiyonu yükseltici bir etkisi yoktur ama çalışmalar gösteriyor ki sıvı yağ tüketenlerde tansiyon yükselmiyor.
29/33
Bu da yemekleri mümkün olduğu kadar sıvı yağla yapmak gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
30/33
BELİRTİLERE DİKKAT
31/33
Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışlarıdır.
32/33
Yüksek tansiyon teşhisi koymak için kan basıncı ölçülürken; sistolik (büyük tansiyon, normali 140 mm Hg), diastolik (küçük tansiyon, normali 90 mm Hg) olmak üzere iki değere bakılır.
33/33
Yüksek tansiyon tanısı için bu değerlerden birinin yüksek olması yeterlidir...