Yağda çözünen bir vitamin olarak sınıflandırılan D vitamini, diyetinizden kalsiyum ve fosforu emmeye yardımcı olur. Bu sayede, vitamini kemik ve kas sağlığınız için gerekli kılar ve düşük D vitamini seviyeleri, kişiyi bir dizi komplikasyon riskine sokar.
Ekim ayından itibaren günlük D vitamini takviyesi şart olsa da, mantarlar da günlük alımınızı karşılayabilir. Sağlık servisine göre yetişkinlerin günde 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı var ki bu da 400 Uluslararası Birime (IU) eşdeğerdir.
Araştırma, 100 gram kahverengi gıda yemenin tam olarak bu miktarı sunabileceği sonucuna varmıştır. Fakat D vitamini bu küçük yiyeceklere nasıl giriyor? Araştırma, dünyadaki bazı büyük ticari çiftliklerdeki mantarların bronzlaşma seanslarına benzer bir süreçten geçtiğini gösteriyor.
Üreticiler onları UV radyasyonuna maruz bırakır, bu da mantarların D vitamini üretmesine yardımcı olur. Yani tıpkı insanlar gibi, kahverengi gıdalar da D vitaminini güneşten alırlar. Ancak, tüm üreticilerin mantarlarını UV radyasyonuna maruz bırakmadığını belirtmek önemlidir. Neyse ki, süpermarketten satın alınan mantarların üzerindeki etiketler, hangi türün yağda çözünen vitamini sunduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
Araştırmacılar, D vitamini ile zenginleştirilmiş mantarların, depolama ve pişirme sırasında biyolojik olarak kullanılabilir ve nispeten stabil olan yüksek konsantrasyonlarda D2 vitamini içerdiğini belirtiyor. Bu nedenle, D vitamini ile güçlendirilmiş mantarların tüketimi, D vitamini eksikliğinin küresel halk sağlığı sorununun hafifletilmesine önemli ölçüde katkıda bulunabilir.