Zengin lif kaynağı olan rüşeym tüm gelişmiş ülkelerde yaygın olarak bilinir.
2/41
Buğday tohumu ağırlığının yaklaşık % 2,5'luk kısmını kapsayan rüşeym, 1 ton buğdaydan yalnızca 1 kg elde edilebildiğinden oldukça değerlidir.
3/41
Buğdayın özü olan rüşeym, maalesef beyaz unun elde edilme aşamasında rafine edilmekte ve undan ayrılmaktadır.
4/41
Her gün tükettiğimiz en temel besin maddelerinden biri olan ekmeğin lif, vitamin, mineral ve antioksidanlarca zengin rüşeymden uzak kalmasının nedeni,
5/41
unun daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesini sağlamaktır.
6/41
Rüşeymin yapısındaki sağlıklı doğal yağlar kullanıldığı ürünün raf ömrünü kısalttığından buğdaydan ayrıştırılır.
7/41
O halde rüşeymi beslenmemize sonradan dahil etmemiz gerekiyor.
8/41
Rüşeymin Faydaları Nelerdir?
Buğdayı büyüten tohum, yani rüşeym ihtiyacımız olan temel besin maddeleriyle doludur.
9/41
2 yemek kaşığı çiğ rüşeym 1,5 gram doymamış yağ, yaklaşık 1,5 gram karbonhidrat, 9 gram karbonhidrat, 4 gram protein, 2 gram diyet lifi ve 2 gram şeker içerir.
10/41
Buğdayın kalbi olan rüşeym bu besin değerlerine rağmen sadece 60 kaloridir ve kesinlikle kolesterol içermez.
11/41
Bitkisel kökenli 'Alpha-tocapherol' isimli E vitaminince zengin rüşeym, kompleks karbonhidrat yapısıyla enerji verirken, bağışıklık sistemini de güçlendirir.
12/41
Günlük olarak alınması gereken niasin, folat, tiamin ve B6 vitaminlerini içeren bünyesinde barındıran rüşeym, kalp hastalıklarından kas sağlığına, kanserden yaşlanmaya kadar geniş bir etki mekanizmasına sahiptir.
13/41
İşte sağlık deposu rüşeymin faydaları:
14/41
Rüşeym yapı olarak fitosterol grubundaki kolesterolle benzer özellikler gösterir.
15/41
Bu fitosteroller, kötü huylu kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini düşürerek kalp sağlığını destekler.
16/41
1992'de Fransa'da gerçekleştirilen bir çalışmada 14 gün boyunca 30 gram, yani yaklaşık 1 su bardağının çeyreği kadar pişmemiş rüşeym tüketen kişilerin toplam kolesterol seviyesinde % 7,2'lik bir düşüş meydana gelmiştir.
17/41
Aynı çalışma rüşeymin, LDL ve trigliserid seviyelerinde % 15,4, vücuttaki yağ ve şeker seviyelerinde de % 11,3'lük bir azalma sağladığını ortaya koymuştur.
Bu da rüşeymin kalp ve damar sağlığı açısından ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
20/41
Kalp Sağlığı
Rüşeym bol miktarda içerdiği B grubu vitaminler, folat ve tiamin sayesinde kan akışını hızlandırarak damarlarınızı besler.
21/41
Bununla birlikte rüşeymde bulunan 'oktakosanol' yine kötü huylu kolesterol olarak tanımlanan LDL seviyesini düşürür.
22/41
Bu nedenle zengin besin kaynağı rüşeym tüketmek kalp krizi, felç gibi ciddi sağlık problemlerine karşı alınacak en etkili önlemlerden biridir.
23/41
Bununla birlikte rüşeym, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde sinir sistemini rahatlatarak beyin aktivitelerinin sorunsuz bir şekilde yerine getirilmesini sağlar.
24/41
Bağışıklık Sistemi
Rüşeymin yapısında doğal olarak bulunan 'hidrolizat'lar kanser ve kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok ciddi hastalığa neden olan serbest radikallerin en büyük düşmanı, antioksidanları destekler.
25/41
Antioksidanlar serbest radikallerle olan mücadelenin yanında bakteri ve virüs gibi mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklarla da savaşır.
26/41
Ayrıca rüşeymde bulunan omega-3 enfeksiyonlara karşı vücudunuzu güçlendirir ve stresi azaltır.
27/41
Güçlü bir bağışıklık sistemi sağlığınızı koruyacak en önemli savunmadır.
28/41
Siz de rüşeym tüketerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
29/41
Kan şekeri
Lif içeren besinler tüketmenin önemini sıkça dile getiriyoruz.
30/41
Çünkü lif sadece kötü huylu kolesterol seviyesini düşürmekle kalmayıp kan şekerini de dengeliyor.
31/41
Bununla birlikte etkili bir detoks etkisi gösteren bol lifli rüşeym, özellikle diyabet hastaları ve hiçbir hayvansal gıda tüketmeyen veganların gözbebeği.
32/41
Metabolizma
Rüşeym demir, çinko, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve manganez içeren çok güçlü bir mineral kaynağıdır.
33/41
Vücutta gerçekleşen kimyasal reaksiyonların aksamadan gerçekleşebilmesi ve hücrelerin yenilenebilmesi için koşulsuz olarak bu temel minerallere ihtiyaç duyarız.
34/41
a Bununla birlikte, tükettiğimiz besinlerin kullanılabilir enerjiye dönüşmesi hızlı bir metabolizmanın temelidir.
35/41
Rüşeymde bulunan B grubu vitaminler, folat, tiamin ve niasin besinlerin hücre metabolizmasına katılması ve enerji olarak kullanılmasında görevlidir.
36/41
Hızlı çalışan bir metabolizma, sağlıklı şekilde kilo vermek ve güçlü bir bedene sahip olmak demektir.
37/41
Vücutta gerçekleşen biyokimyasal olayların düzenlenmesi ve metabolizmanın hızlandırılması için rüşeym tüketmek oldukça önemlidir.
38/41
Kas sağlığı
Zengin protein yapısına kıyasla fazla kalori içermeyen rüşeym, kas sağlığı açısından önemli bir besin maddesidir.
39/41
Rüşeym hasar gören dokuların kısa bir süre içerisinde onarılmasını sağlar.
40/41
Özellikle sporcuların tüketmesi gereken rüşeym gücünüze güç katacak.
41/41
Düzenli tüketildiğinde yağ oranını en aza indirir!