Süreç uzadıkça yeni tip koronavirüsle ilgili başka etkiler oluyor hayatımızda. Geçtiğimiz hafta bu konuda Amerikalı bilim adamları bir etki şeması geliştirdiler. COVID-19 pandemisinin hayatımıza etkilerini sırayla gelen 4 dalga halinde tanımladılar.
Şu anda en net gördüğümüz birinci dalganın etkileri. İkinci ve üçüncü dalgadaki etkiler henüz minimumda. Dördüncü dalgada yer alan psikolojik etkiler ise hafif hafif kendisini göstermeye başladı. CDC (Centers for Disease Contol and Prevention) COVID-19 pandemisi sırasında yaşadığımız stresle baş edebilmemiz için bazı önerilerde bulunuyor.
COVID-19 PANDEMİSİNİN PSİKOLOJİMİZE YANSIMASI NE ŞEKİLLERDE OLABİLİR?
Kendimizin ya da sevdiklerimizin sağlığı ile ilgili yoğun endişeler taşımak. Uyku ve yeme düzeni değişiklikleri. Uyumakta ve bir işe konsantre olmakta zorlanmak. Kronik sağlık sorunlarında ve akıl sağlığı sorunlarında kötüleşme. Alkol, tütün ve diğer uyarıcı maddelerin kullanımının artması
CDC’nin önerilerine göre stresle başa çıkabilmek için ilk olarak atılması gereken adımlar:
Pandemi ile ilgili haberleri TV ve sosyal medyadan her an takip etmemek. Derin nefes egzersizleri veya diğer meditasyon uygulamaları yapmak. Sağlıklı ve dengeli beslenmek. Düzenli egzersiz (evinizin etrafında kısa yürüyüşler ya da evde yapılabilen basit germe egzersizleri)
Stresin çocuklardaki belirtileri neler olabilir?
Her çocuk/ergen strese aynı şekilde yanıt vermez. Farklı farklı belirtiler olabilir. Bebeklerde artmış ağlama, huzursuzluk hali, altına kaçırma gibi geçmiş davranışlara geri dönme, artmış endişe ve üzüntü.
Çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?
COVID-19 pandemisi hakkında bilgilendirmek (korkutmadan, gerçekçi bir şekilde) Pandemi hakkında merak ettiklerine bilimsel gerçekler ışığında cevap vermeye zaman ayırın. Çocuğunuza güvende olduğunu hissettiren. Bu durum karşısında endişelenmenin normal olduğunu stresle başa çıkabilmenin mekanizmaları olduğundan bahsedin.