Muz depresyondan korur: Depresyon geçiren kişiler arasında yeni yapılan bir ankette, bu kişilerin çoğunun muz yedikten sonra daha iyi hissetmeye başladığı saptanmıştır. Bunun nedeni ise muzun, vücutta serotonine (kişiyi rahatlatan ve genellikle mutlu hissettiren etkiye sahiptir) dönüştürülen bir protein olan triptofan içermesidir.
Beyin gücü: İngiltere'deki bir okulda yapılan araştırmada; 200 öğrenci sınavları boyunca kahvaltıda, molada ve öğle yemeğinde muz tüketti. Araştırma; potasyum dolu bu meyvenin, öğrencileri daha zinde tutarak öğrenmeyi desteklediğini gösterdi.
Ülser: Muz, yumuşak dokusu ve pürüzsüzlüğü nedeniyle bağırsak bozukluklarına karşı diyet gıda olarak kullanılır. Midedeki aşırı ekşimeyi etkisizleştirir.
Mide ekşimesi: Muzun, vücut üzerinde doğal bir antiasit etkisi vardır. Eğer mide ekşimesi çekiyorsanız, yatıştırmak için bir tane muz yemeyi deneyin.
Aşırı kilo: Avusturya Psikoloji Enstitüsü'ndeki çalışmalarda, iş yerindeki baskının çikolata ve cips gibi rahat gıdaları yemeye neden olduğu saptanmıştır. Araştırmada, panikten kaynaklanan iştah artışını önlemek için kan şekeri düzeylerimizi kontrol etmemiz gerektiği ve her 2 saatte bir yüksek karbonhidratlı gıdalardan atıştırarak, seviyeyi sabit tutmamız gerektiği sonucuna varılmıştır. Tüm bu nedenlerden dolayı muz, hastalıklar için doğal bir ilaçtır. 1 elma ile kıyaslandığında muz; 4 kat protein, 2 kat karbonhidrat, 5 kat A vitamini ve demir, 3 kat fosfor ve 2 kat daha fazla diğer vitamin ve mineralleri içerir. Ayrıca potasyum bakımından da zengin olan bu meyve, en değerli gıdalardan biridir.
MUZ SOYULDUĞU ANDA TÜKETİLMELİ Ortalama boyuttaki 1 adet muzda 110 kalori vardır. Muzun ideal olgunluğu kişiden kişiye değişir. Her olgunluk döneminde besleyici özellikleri farklıdır. Muz olgunlaştıkça tatlılaşır. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre muzun üzerinde lekeler oluşmaya başladığında kötü huylu hücrelerle savaşabilen bir madde üretmeye başlar. Olgunlaşmış muz, yeşil muza göre kanserle daha fazla savaşmaktadır. Bağışıklık sistemini daha çok güçlendirir. Ayrıca muz soyulduğu an tüketilmelidir. Aksi takdirde çok çabuk bozulur.