Özellikle antosiyanin bakımından zengin mavi, kırmızı veya mor renkli meyve sebzeler, kişiyi kanser, kalp hastalıkları, aşırı kilodan koruyor.
2/12
Diyetisyen Ezgi Mumcu, antosiyanin oranı yüksek olan besinlerin faydaları hakkında şu bilgileri verdi:
3/12
Berryler: Antioksidanların en önemli kaynağıdır.
4/12
Yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu, elderberries, kızılcık, bilberries ve diğer mavi, mor veya kırmızı renkli meyveler zengin antosiyanin kaynaklarıdır.
5/12
Kirazgiller: Ekşi ve tatlı olan kirazgiller, tatlı olanlarına göre daha yüksek antosiyanın seviyesine sahip.
6/12
Çilek, kiraz gibi meyveler ne kadar koyu olursa konsantrasyonları o kadar yüksek olur.
7/12
Mor üzüm: En önemli antosiyanın kaynağıdır.
8/12
Aynı zamanda ürik asit kristallerinin çözülmesine yardımcı olurlar; bu da gut ve romatizmal artrit semptomlarını azaltabilir.
9/12
Mor kuşkonmaz: Kuşkonmaz lezzetli olmasının yanı sıra besin içeriği bakımından da oldukça zengindir.
10/12
Antosiyanin bakımından daha zengin olmalarının yanı sıra; mor renkteki kuşkonmaz; yeşil kuşkonmaza oranla daha fazla protein ve daha fazla C vitamini içermektedir.
11/12
Mor lahana: Araştırmalar mor lahanada 36 farklı antosiyanin türü olduğunu ortaya çıkarmıştır.
12/12
Ancak kişinin vücudu bu antosiyaninlerin sadece %80'inden faydalanabilmektedir.