Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir.
2/26
Özellikle soğuk kış günlerinde sobanın üzerinde kestane pişirmek ayrı bir keyiftir. Sobanız yoksa tavada ya da fırında da deneyebilirsiniz.
3/26
Ayrıca kestanenin kabuğu ile ağacının kabuk ve yaprakları da çeşitli amaçlarla kullanılır.
4/26
Örneğin, kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür.
5/26
Bütün bu yararları yanında kestanenin, kan dolaşımını hızlandırıcı etkilerinden dolayı yüksek tansiyon ve damar sertliği şikâyeti olanlar ile şeker hastaları tarafından biraz daha ölçülü tüketilmesi gerekebilir.
6/26
Kestane gerek besin değerleri ve gerekse kalori değeri açısıdan yüksek değerlere sahip bir besindir.
7/26
Özellikle B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır.
8/26
Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir
9/26
Kestane vücuda kuvvet ve enerji veren bir besindir.
10/26
Bedensel ve zihinsel yorgunluğu da giderir.
11/26
Hastaların iyileşmelerini hızlandırır.
12/26
Kandaki kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.
13/26
Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Varis ve basur şikâyetlerini azaltır.
14/26
Karaciğere ve mideye de faydalıdır.
15/26
Ayrıca, ishali keser.
16/26
Su oranı düşük olan kestanenin, kalori ve karbonhidrat içeriğinin yüksek olduğu, bundan dolayı kan şekerini yükseltmediği ve doyuruculuk açısından 3 kestanenin bir dilim ekmekle eşdeğer olduğu söylendi.
17/26
Kan basıncının düzenlenmesinde önemli etkileri var ayrıca kestane C vitamini açısından yüksek orana sahip.
18/26
Bir portakal ile 100 gram kestanenin C vitamini oranı birbirine yakındır. Beyne glikoz sağlaması açısından daha etkilidir. Acil enerjiye ihtiyacı olan kişiler tüketebilir
19/26
Kestane de lif açısında oldukça zengin bir besin. İçerisinde bulunan antioksidanlar ve posa içeriği sayesinde kanserden koruma özelliğine sahip.