Her gün doğal yaşamımızın içinde olan ve rutine bağladığımız alışkanlıklar aslında zararlı mı ?
2/13
Her gün duş almaktan, günde 8 saat uyumaya kadar olan alışkanlıklarımızı uzmanlar araştırdı ve birçoğunun yanlış yapıldığını açıkladı. Peki her gün farkında olmadan yaptığınız 7 yanlış ve bu yanlışların nedenleri neler ? İşte yanıtları :
3/13
YANLIŞ NEFES ALMAK
İnsanlar genelde yanlış nefes alıp verirler. Bu da taze havanın ciğerlerimizin tümüne ulaşmamasına ve üst bölümde kalmasına neden olur. Bu yüzden ciğerlerimizin alt bölümünde eski hava kalır ve tazelenmez.
4/13
Oysa ki ciğerlerimizin alt bölümümde yoğun kan damarları bulunuyor. Bu damarlara oksijen gitmesi çok önemli. Bu nedenle dakikada 12-20 nefes alıp vermek ve bunu yavaş bir şekilde derin nefes alarak, aldığımız havayı ağızımızdan vererek yapmalıyız. Doğru nefes almak vücudumuzda oksijen sirkülasyonuna destek olduğu gibi birçok hastalığın engellenmesine de neden oluyor.
5/13
GÜNDE 8 SAAT UYUMAK
Uzmanlar gece kesintisiz 8 saat uyumanın daha çabuk yorgunluğa neden olduğunu açıklıyor. Bir seferde 8 saat uyuyan insanların uyumayanlara oranla daha çabuk yorulduğu ve uykusuzluk çektikleri kanıtlanmış.
6/13
Uykunun gün içinde bölünerek yapılması gerektiğini, hatta gün içinde 15 dakikalık kestirmelerin 1 saatlik gece uykusuna bedel olduğunu, ayrıca 8 saatin gün içine bölünmesinin insanı daha zinde yapacağını açıklıyorlar.
7/13
HER GÜN DUŞ ALMAK
Aslında her gün duş almak insan sağlığı için zararlı değil fakat uzmanların vurguladığı şey duş alırken kullandığımız kimyasallar. Şampuanlar, sabunlar, duş jelleri ve aşırı sıcak su cildin nem dengesini bozuyor, kurumaya ve pul pul dökülmeye neden oluyor.
8/13
Bu nedenle her gün duş alırken kullandığımız şeylerin kimyasal olmamasına dikkat etmeliyiz. Ilık suyla yıkanmak ve duştan sonra vücut kremi kullanmak buna bağlı olan cilt problemlerini azaltıyor.
9/13
DİŞ FIRÇALANDIKTAN SONRA SUYLA ÇALKALAMAK
her-gun-farkinda-olmadan-yaptiginiz-7-yanlis-ilgincbirgi
Dişlerimizi fırçalamadan önce fırçayı suluyoruz ve diş macununu fırçaya öyle sürüyoruz, sonra köpük köpük diş fırçalamak hoşumuza gidiyor. Oysaki bu yanlış.
10/13
Fırçayı suya hiç sokmamak ve dişlerimizi diş macunuyla kuru bir şekilde fırçalamak gerekiyor. Fırçaladıktan sonra ise macunu akıtıp ağzımızı defalarca çalkalamamamız gerekiyor. Diş macununu ağızdan tamamen temizlemek o macunun koruma etkisini azaltıyor. Dişlerimizde kalan macunun pütürlüğü aslında dişlerimize yararlı.
11/13
HER GÜN TEMİZLİK YAPMAK
Çoğu ev hanımı evde bulunduğu süre boyunca temizlik yapma ihtiyacı duyar. Aslında çalışan kadınlar da bunu yapamadığı için iş yerinde stres yapar. Eve gittiklerinde onları bekleyen yemek, dağınıklık, temizlik gibi sorumluluklar tansiyonun yükselmesine neden olur.
12/13
Her gün temizlik yapan insanların ise astım hastalığına daha çabuk yakalandıkları belirlenmiştir. İspanya’da yapılan araştırmaya göre temizlik malzemeleri ve oda kokularının astıma neden olduğu, her 7 kişiden birinin bu nedenle astıma yakalandığı belirlenmiştir.
13/13
ALAFRANGA TUVALET
Uzmanlar eskiden yaygın olan alaturka tuvaletlerin sağlık açısından daha yararlı olduğunu vurguluyor. Alaturka tuvalet basur ve divertiküler riskini azaltırken modern tuvaletler bu riskleri ikiye katlıyor.