Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunun kenarında hem koyun otlatıp hem de kenger satan 14 yaşındaki Süleyman Arık, yılın bu aylarında kengerlerin çıkmaya başladığını söyledi.
10/23
Hayvanlarını otlatırken çevreden de kenger topladığını belirten Arık, günde iki kova kenger topladığıın ve buradan geçen sürücülere satarak para kazandığını söyledi.
11/23
Pazarda kenger satanlardan Sedat Çoban da Karacadağ bölgesinde köylülerin topladığı bitkiyi 2 ay boyunca sattıklarını ifade etti.
12/23
Sedat Çoban, kengerin birçok yemekte kullanılabildiğini, 2-3 liradan aldıklarını, temizledikten sonra 8 liraya sattıklarını ifade etti.
13/23
Çoban, eskiden tadının çok güzel, et gibi olduğunu söyledi.
14/23
Çoban, Diyarbakır'a, İstanbul'a, İzmir'e ve Türkiye'nin birçok bölgesine bu dönemde kenger göndermeye çalıştıklarını belirtti.
15/23
Diyarbakır, Hakkari, Şırnak taraflarından çok geldiğini söyleyen Çoban, son zamanlarda gelmemeye başladığını ifade etti.
16/23
Bitkinin kökünden de sakız elde edildiğini aktaran Çoban, özellikle diş ağrılarına iyi geldiği bilinen sakızın da satıldığını söyledi.
17/23
Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Akan, başta diş hastalıkları olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen kenger sakızının hoş kokusu ve kendine özgü tadıyla yöre insanının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını ifade etti.