Hava sıcaklıklarının yükselmesi ile kalp daha hızlı atıyor. Bu durum yaz aylarında vücutta kalbin daha çok çalıştığı anlamına geliyor. İHA'ya açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Hikmet Kırdök, yaz mevsiminde kalbi korumanın yollarını anlattı.
Sıcağa karşı vücudun verdiği normal bir tepki olan terlemenin bile kalp rahatsızlığı olan risk grubundaki bireylerde risk oluşturduğuna dikkat çeken Kırdök, “Terleme ile birlikte sadece vücuttaki su değil, aynı zamanda gerekli mineraller de atılır ve bu da kalp üzerinde ek stres oluşturur. Ayrıca, bazı kalp ilaçları da vücuttaki sıvının atılmasına neden olur ki bu da risklerini artıran bir başka unsurdur.” dedi.
Yaz mevsiminde kalbi korumanın yollarını anlatan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ali Hikmet Kırdök, sadece kalp rahatsızlığı olanların değil herkesin yazın uyması gereken belli başlı kuralları ise şu şekilde sıraladı:
Ancak ağır fiziksel egzersizlere devam etmek istiyorsanız veya vücudunuzun alışkın olmadığı yeni bir spora başlayacaksanız, öncesinde doktorunuzla görüşerek bu konuda bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.
Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde mutlaka risk grubundaki çocuklarınızı klimalı ortamda tutun, hafif giysiler giydirin ve yeterince su içtiklerinden emin olun.
Konjenital (doğumsal) kalp rahatsızlığı olan bebeklerin ve çocukların aşırı ısıdan korunmaları büyük önem taşıyor.