Çay demleme işlemi basit gibi gözükse de lezzet açısından çeşitleniyor. Ayrıca kıvamında demlenen içeceğin lezzeti adeta damaklardan silinmiyor. Nitekim her toplumun kendine özel çay kültürü de bulunabiliyor.
Söz konusu kültürler; demleme şekli, sunumu ve çay yaprağı gibi detaylardan oluşabiliyor. Bu sebeple tek bir demleme yönteminden bahsetmek de pek mümkün olmaz. Öte yandan Türkiye'de tercih edilen doğru yöntem için ustasından tarif de paylaşıldı. Ayrıca söz konusu tarif, ''meğer yıllardır yanlış demliyormuşuz'' bile dedirtebiliyor.
USTASINDAN ÇAY TARİFİ
Çay demlemenin birçok farklı yöntemi bulunuyor. Ayrıca her yöntemin kendine has farklı tadı da olabiliyor. Öte yandan ustasından alınan çay tarifine göre 4 aşama bulunuyor.
Demleme Yöntemi: Çayın demlenmesi, lezzeti açısından oldukça önemli görülüyor. Bu noktada çay demlik içerisinde kaynama noktasına ulaşmadan bir süre bekletilir. Ardından 1-2 dakika ocak dışında bekletilir ve demlemek için tekrar ocağa alınır.
Yoğunluk: Çay tadının yoğun olması isteniyorsa, çay yapraklarının dibe çökmesi sağlanır. Bu işlem için çay karıştırılır ve dibe doğru yönlendirilir. Ayrıca su kaynadıktan sonra kısık ateşe alınarak 15 dakika kadar bekletilir. Ancak fazla kaynarsa tadı acı olur.