Ramazan ayında doğru beslenme büyük bir öneme sahip. DHA’ya açıklamalarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, hurma ve güllaç gibi ramazan ayında en çok tüketilen besinler hakkında detaylı bilgi verdi. İşte hangi besin neye iyi geliyor sorusunun cevapları…
Hurma: Besleyici değeri, vitamin ve mineral içeriği zengin, iyi bir lif kaynağıdır. Tatlı yerine sıklıkla tüketilir. Folik asit, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum içerir. Yorgunluğu azaltır, kansızlığa iyi gelir. Anne sütünü arttırıcı etkisi bulunmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır, kabızlığa iyi gelir. Yüksek lifli yapısından dolayı içeriğindeki şekerin kana karışma süresi uzundur. Tatlı krizlerine iyi gelir. Tokluk hissi verir.
Güllaç: Ramazan ayında tatlıların sultanıdır. Sütlü tatlı olması şerbetli tatlılara göre kan şekeri açısından avantajlıdır. Hafiftir, enerji içeriği çok yüksek değildir. İçeriğindeki ceviz, fındık, fıstık faydalı yağlar grubundadır (omega-3). İçeriğine katılan şeker miktarı azaltılarak meyve ile servis edilebilir. Süt kalsiyumdan ve proteinden zengin olmasını sağlar.
Çorba: Mutfağımızın vazgeçilmezi olan çorbalarımız ramazan ayında da faydalarını katlayarak sofralarımızda yer alıyor. Yemeğin başlangıcında içilen çorba hızlı yemek yememizi engeller, tokluk sinyallerinin beyne ulaşmasına katkı sağlar, iştah kontrolü üzerinde etkilidir. Uzun süreli açlıktan sonra fazla miktarda yemek yemeği engeller. Sindirim problemlerini engeller, mideyi rahatlatır ve kabızlığa iyi gelir. Tavuk suyu, mercimek, ezogelin, naneli yoğurt, sebze çorbaları sindirimin dostudur.
Ekmek ve tahıl grubu: Posadan zengin besin grubudur. Tokluk süresini uzatır. İştah kontrolünü sağlar. Ekmek çeşitleri, bulgur pilavı, karabuğday pilavı, makarna çeşitleri, yulaf bu grupta yer alır. B12 vitamini hariç B grubu vitaminlerinden zengindir. Ekmekte çavdar, tam buğday, karabuğday ekmeklerini, makarnada ev yapımı erişte ve kepekli makarna çeşitlerini tercih etmeniz kabızlık probleminizi engellerken tok tutar. Kan şekerinizi hızla yükseltmez. Tahıl grupları E vitamini ve faydalı yağları da içerir. Cilt sağlığı için destekçidir. En vazgeçilmezlerimizden olan ramazan pideleri bu grupta yer almaktadır. Tam buğday unundan yapılmış ve yumurtalı olanı besleyicilik açısından daha zengindir.
Yoğurt: Bağırsak sağlığını koruyan ulaşılabilir en temel besindir. Tansiyonu düzenler, kas gelişimini destekler. Kolesterol değerlerini dengeler. Tatlı isteğinizi engeller. Hem iftar hem sahurda tüketilebilir. Yoğurda katılan yaş nane gün içindeki su ihtiyacınızı azaltır. Yoğurttan yapılan cacıkta aynı şekilde. Salatalıkta su değeri yüksek besinler arasındadır.
Yumurta: Birçok vitamin ve mineral içermenin yanında en kaliteli proteindir. Uzun süre tok tutan besinlerin en başında gelir. Beyni güçlendirir, göz sağlığını korur, vücut direncini arttırır. Selenyumdan zengin özelliği sayesinde kanserle savaşır ve tiroid hastalarının destekçisidir.