Karabiber
Karabiberin grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda vücut direncini artırdığı biliniyor. Özellikle çorbaların içine bolca eklendiğinde vücutta rahatlama yapıyor. Boğaz ağrısında nane ile birlikte çay olarak içildiğinde boğazdaki lokal mikroplara tesir ediyor ve boğaz ağrısına gargara etkisi yapıyor.
Kırmızıbiber
İçindeki kapsaisin isimli maddenin, metabolizmayı hızlandıracağı ve kilo vermeyi kolaylaştıracağı biliniyor. Ayrıca kırmızıbiberin boşaltım sistemine iyi geldiği ve bağırsak hareketlerini de artırarak kabızlığa karşı iyi bir çözüm olabileceği düşünülüyor, ancak aktif hemoroid sorunu olanların dikkatli olmasında fayda var.
Tarçın
Tarçın vücudun şeker ihtiyacını azaltır. Özellikle şeker hastalarında veya insülin direnci olanlarda meyvelerin üzerine bir tatlı kaşığı olarak eklendiğinde metabolizma üzerine olumlu etki yapar. Ağız kokusuna birebir olan karanfille birlikte rulo tarçın olarak kaynatılıp içildiğinde şeker isteğini köreltir. Karanfili sade olarak çiğnemek de ağız mukozasındaki yaraları iyileştirir ve ağız sağlığına katkıda bulunur.
Zerdeçal
Zerdeçalda bolca bulunan demir, manganez ve C vitamini hafıza üzerine çok güçlü etkiye sahiptir. Bağışıklık sistemini iyileştirir. Ayrıca kalp damar hastalıkları üzerine olumlu etkisi vardır. O nedenle balınıza, reçelinize zerdeçal eklemeyi ihmal etmeyin. Zencefil de aynı şekilde bağışıklık üzerine çok etkilidir. Gribe ve soğuk algınlığına birebir gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mide-bağırsak üzerine rahatlatıcı etkisi vardır.
Baharatları satın alırken ambalajlı ve az satın almak en doğrusudur. Açıkta ve nemli ortamda tutulan baharatlar küflenebilir ve tazeliğini kaybeder.