Sumak: Sumak, Güneydoğu Anadolu’da yetişen bir bodur ağacın yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilir. Ekşi ve limonumsu tat aromalarına sahip olan sumak, Güneydoğu yemeklerinin vazgeçilmezidir. Et yemeklerinde, kebaplarda, sulu yemeklerde, balık, tavuk, hindi yemeklerinde ve salatalarda kullanılır.
Kırmızıbiber: Yemeklerin olmazsa olmazıdır. En sevilen baharatlar arasında olan acı kırmızıbiber, acı veya tatlı taze biberlerin kurutulmasıyla hazırlanıyor. Güneşte beklediği için vitamin açısından da zengindir. Mutfakta köfteden sulu yemeğe kadar pek çok yemeğe lezzet katıyor.
Nane: Hem salatası yapılan hem de yemeklerde kullanılan nane taze ve kuru olarak da tüketilir. Türk mutfağında en sık kullanılan baharatlardan biri diyebiliriz. Salataların ya da çorbaların üzerine serpmekten, et yemeklerine; içeceklerden, tatlılara kadar birçok alanda kullanılıyor. Yeşil hali aynı zamanda tatlıları da süslüyor.
Safran–zencefil: Safran kullanıldığı yemeğe sarı bir renk katar. Aynı zamanda yemeklere aroma veren safran, Arap ve Orta Asya’da kullanılan bir baharattır. Zencefilse acımsı etkiyi taşıyan baharatlardır. Zencefili kullanmadan önce acısı azaltılmalıdır.
Biberiye: Tüm yemeklerde kullanılan biberiye taze ve kurutulmuş olarak tüketilebiliyor. Bunun yanı sıra biberiye yağının sağlığa faydalı olduğu da biliniyor.