Özellikle yaz gelince renk renk birbirinden farklı dondurmalar dükkânları süslüyor. Bu dondurmaların çoğunun buzlu katkılı yiyecek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sefa Dereköy, DHA’ya açıklamalarda bulundu.
Peki, sahte dondurma ile gerçek dondurma arasındaki farkı nasıl anlayacağız? İçeriğini bilmediğiniz sahte dondurmada enfeksiyon ve hastalık riski büyük olduğunu söyleyen Dereköy, kaliteli bir dondurmanın yüzde 60’ı su, yüzde 20’si karbohidrat, yüzde 12’si yağ, yüzde 4’ü protein ve yaklaşık 200 kaloriden ibaret olduğunu belirtti. İşte dondurmanın faydaları ve gerçek dondurmanın özellikleri…
Ağızda soğuk kremi ile erirken hissettiğimiz haz, dondurmanın içerdiği yağ ve şeker miktarını unutturacak kadar büyüktür.
Kaliteli bir dondurmanın yüzde 60’ı su, yüzde 20’si karbohidrat, yüzde 12’si yağ, yüzde 4’ü protein ve yaklaşık 200 kaloriden ibarettir.
Dondurma sektöründe satışa sunulanların ambalajlarında su, buz, şeker, süt kreması, glikoz şurubu, bitkisel yağ, yağsız süt tozu, soya, peynir altı suyu tozu, kıvam artırıcılar (nişasta, guar zamkı), sahlep, emülgatör (mono ve digliseridler) aroma, vanilin, stabilizörler (sodyum aljinat, jelatin, pektin ve sellüloz vb.) renklendiriciler, zerdeçal, klorofil, çeşitli aromalar içerdiği yazmaktadır.