Mide ağrılarında, şeker ve tansiyon hastalığı tedavisinde kullanılan deli bal zehirlenmelere yol açabiliyor. İHA'ya açıklamalarda bulunan Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, arıların ‘orman gülü’ adlı bitkinin nektarından ürettikleri "deli bal" konusunda uyarılarda bulundu.
Orman gülü balının bir çay kaşığından fazla yenilmesi hâlinde zehirlenmeye, hatta ölüme bile neden olabileceğini söyleyen Elevli, bilinçli kullanılması yönünde bilgiler verdi.
Orman gülü balında son 10 yılın en yüksek rekoltesinin elde edildiğini kaydeden Elevli, “Deli bal, ülkemizde genelde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ormanlık alanlarda yetişen çiçeklerden elde edilir. Yaz aylarında açar ve orman gülü olarak bilinen komar çiçeklerinin arılarca kullanılmasıyla elde edilen bir baldır. Halk arasında deli bal olarak adlandırılır. Bu bal kendine has boğazda yanma hissi oluşturacak acılığa sahiptir.” dedi.
Deli balın alternatif tıpta mide ağrılarında, şeker hastalığında ve tansiyon hastası tedavisinde kullanıldığını da belirten Elevli, deli bal hakkında şu bilgileri verdi:
Çiçeğin yapısında bulunan grayanotoksinler bala geçer ve bilinçli kullanılmada şifa, bilinçsiz kullanılmada ise zehirlenmeye yol açar. Tıbbi ilaç gibi düşünülmelidir.
Ancak sağımdan sonra tüketenler ise bir çay kaşığından fazla tüketmemelidir. Deli bal zehirlenmeleri taze olarak tüketilmesi durumunda ortaya çıkmaktadır.