Ankara'nın Kazan ilçesinin adının 'Kahraman Kazan' olarak değiştirilmesi ve 15 Temmuz'un, resmi tatil ilan edilmesine dair kanun teklifleri, TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.
Parti Ankara Milletvekili Ceylan, 15 Temmuz darbe girişimine karşı direniş sergileyen Ankara ve Kazan'a "Kahramanlık Madalyası" verilmesi için yasa teklifi hazırladı.
2/14
Ankara'nın Kazan ilçesinin adının "Kahraman Kazan" olarak değiştirilmesi ve 15 Temmuz'un, resmi tatil ilan edilmesine dair kanun teklifleri, TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi.
3/14
Toplantıda, Kazan'ın adının "Kahraman Kazan" olarak değiştirilmesine ve 15 Temmuz'un resmi tatil ilan edilmesine ilişkin, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ilk imzacı olduğu teklifler de dahil 5 teklif birleştirildi.
4/14
Kahraman Kazan mecliste oybirliği ile kabul edildi
Darbe girişimine engel olan Kazan'a, Kahraman ünvanı verilmesi ve 15 Temmuz'un resmi tatil ilan edilmesi önerisi meclise geldi. 4 Partinin ortak kararı ile Kazan, Kahraman ünvanını aldı. 15 Temmuz günü ise "Demokrasi ve Milli Birlik Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.
5/14
Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulundaki oylama öncesinde ilk sözü hükümet adınan Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş aldı...
Türkeş şöyle konuştu: "Traktörün lastiğini söküp pist kenarında yakan da Kazan'dadır, kendi besisi için gerekli samanı uçaklar kalkmasın diye pist kenarında yakan da Kazan'dadır. en önemlisi de 0 şehidimiz de Kazan'dadır. Kazan ilçemize "Kahramankazan" adının verilmesi semboliktir ve Kahramankazan ilçemizin şahsında tüm ilçelerimizin, illerimizin cesareti ve kahramanlığı bu vesile ile tescillenedecektir. Bu nedenle Kahramankazan ilçemizin böyle anılması, böyle değerlendirilmesi gerektiğini dt-üşünüyorum. "
Türkeş'ten sonra gruplar adına söz alan milltevekilleri Kazan'a kahraman ünvanı verilmesini desteklediklerini açıkladı.
6/14
7/14
8/14
9/14
Kazan'a 'kahraman' ünvanı verilmesi, il olmayıp da paye alan o ilçemizi akıllara getirdi.
10/14
Koçhisar olarak bilinen ilçenin adı cumhuriyet döneminde Şereflikoçhisar yapılmış, yöre halkının Çanakkale’de verdiği şehitlerden ve gösterdiği kahramanlıklardan dolayı Mustafa Kemal Atatürk ve TBMM tarafından Şerefli ünvanı ile ödüllendirilmişti.
11/14
Böylece Ankara'nın Kahramankazan ve Şereflikoçhisar ilçeleri, iki ünvanlı ilçe olarak tarihe geçti...
12/14
GÖSTERDİĞİ KAHRAMANLIKLARLA PAYE ALAN DİĞER İLLERİMİZ
İstiklal Madalyası ve “Kahramanlık” Ünvanı
Maraş’ın Kurtuluş Savaşında şehir halkı ile birlikte topyekun direniş göstermesi ve çevre Vilayetlerinin de yardımına koşması büyük takdir toplar. Kurtuluş Savaşı sonrasında Ankara’dan Maraş!a bir yazı gönderilerek, Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelen yöneticileri toplanır, bir durum tespiti yapar. Sonunda Ankara’ya “ Maraş’ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur” cevabı verilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi; İstiklal Madalya’sının Maraş’ta fertlere değil, şehre verilmesini kararlaştırır. Ve Maraş bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir. Maraş şehri yine Milli Mücadeledeki fedakarlığından ötürü TBMM tarafından, 7 Şubat 1973 tarihinde de “ Kahramanlık” payesiyle ödüllendirilir. Kahramanmaraşlı 1925 yılından beri her yıl Kurtuluş günü olan 12 şubat Bayramında Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, geçmişini yad eder.
13/14
Gaziantep I. Dünya Savaşının ardından kuşatılmıştır. Ancak burada yaşayan halk ordudan yardım dahi almadan kendi güçleri ve azimleri ile Fransızları topraklarından kovmuşlardır. Kurtuluş mücadelesi sonrası Atatürk bu kahramanlığa kayıtsız kalmamış ve meclise bu ile Gazi unvanı verilmesini önermiş ve kabul edilmiştir. 1921 senesinde Antep, Gazi unvanını alarak Gazi Antep olmuştur.
14/14
Şanlı Urfa ilk olarak İngilizlerin kuşatmasında kalmıştır. Oradan İngilizlerin çekilmesiyle birlikte bu sefer Fransızların işgali altında kalmışlardır. Bu durumdan bıkan halk ise Urfa Müdafaa- i Hukuk Cemiyeti kurmuştur. Bu cemiyet ile birlikte güç toplayarak düşmanla mücadele etmişlerdir. Ordudan hiç yarım gelmemiştir. Çünkü eğer Türk askeri oraya gelseydi Fransa ile resmi savaş çıkacaktı. Bu anlamda tek başına mücadele eden cemiyet ve halk düşmanı topraklarından kovmuştur. 12 Haziran 1984’te ise şehre Şanlı unvanı verilmiştir.