Televizyon dizisiyle gündeme gelen Kösem Sultan'ın yaptırdığı cami ve hamam onun ismiyle anılmıyor... Peki neden? aksam.com.tr, Kösem Sultan'ın Üsküdar'da yaptırdığı camisinin izinden giderek ilçedeki diğer camilerle ilgili çok ilginç bir ayrıntıyı ortaya çıkardı.
2/34
OSMANLI'NIN EN GÜÇLÜ VALİDE SULTANI
Osmanlı tarihinin 'en güçlü valide sultanı' olarak kabul edilen Kösem Sultan bir döneme damgasını vuran isim olarak öne çıktı.
3/34
ŞEHZADE KATLİNE SON VEREN SÜRECİ BAŞLATTI
Kösem Sultan, eşi döneminde siyasi işlere tam anlamıyla olmasa da bir nebze karışmış ve veraset sisteminin dönüşümünde önemli bir rol oynamış, dolayısıyla evlat katline son veren süreci başlatmış oldu.
4/34
OSMANLI'NIN ERKEK EGEMEN DÜZENİNE MEYDAN OKUDU
Kösem Sultan, oğullarının ve torununun hükümranlık dönemiyle birlikte otuz yıla yakın devletin fiili ve idari gücünü bizzat elinde bulundurmuş ve oynadığı siyasi satrançlarla imparatorluk üzerinde iktidar sahibi olmak isteyen devlet adamlarını, dahili ve harici düşmanların tümünü bertaraf ederek adeta Osmanlı ataerkil egemenliğine meydan okumuştur.
5/34
HAYATI ROMANLARA KONU OLDU
Hayatı Avrupa ve Türkiye'de romanlara, tiyatro oyunlarına,dizilere,filmlere ve opera eserlerine konu oldu.
6/34
BATILILAR ONA 'ANA KRALİÇE' DEDİ
Naibe-i Saltanat, Valide-i Muazzama, Valide-i Muhtereme, Sahibet-ül Makam, Valide-i Kebire,Valide-i Maktule, Der-i Devlet, Ümmü'l Müminin, Ulu Valide sıfatlarıyla da anılan Kösem Sultan, Osmanlı hareminde kadın hakimiyetinin sembolü haline geldi. Tarihin en önemli kadın figürlerinden biri olan Kösem Sultan'a Avrupalılar 'Ana Kraliçe' yakıştırmasını yaptı.
7/34
TURHAN SULTAN'LA BOY ÖLÇÜŞÜNCE...
Kösem Sultan torunu Avcı Mehmet'in padişahlığı döneminde de Saltanat Naibesi sıfatıyla devlet işlerinde söz sahibi oldu. Bunun üzerine Kösem Sultan ve Avcı Memet'in annesi Turhan Hatice Sultan arasında kıyasıya bir rekabet öne çıktı.
8/34
ŞEHZADE SÜLEYMAN İÇİN KULİS YAPTI
Kösem Sultan bu durumun ancak yeni bir şehzadenin padişah olmasıyla değişebileceğini düşünerek Şehzade Süleyman lehinde çalışmalara başladı.
9/34
PLANI SON ANDA SUYA DÜŞTÜ
Turhan Hatice Sultan'ın, durumu bir cariye vasıtasıyla öğrenmesi planı etkisiz kıldı. Bu sırada ayaklanan yeniçeriler, Turhan Valide Sultan'ın saraydaki yardımcıları olan ağalarının Mısır'a sürgün edilmesini talep etti.
10/34
FECİ BİR ŞEKİLDE CAN VERDİ!
Tehlikeli durum karşısında harekete geçen Turhan Sultan, ağalarının da yardımıyla Osmanlı tarihinin belki de en kudretli kadını olan Kösem Sultan'ı ortadan kaldırtmak için korkunç planı devreye soktu. Askerler, valide sultanın odasına zorla girdi ve odasındaki gizli bir dolapta saklanan Kösem Sultan ile askerler arasında korkunç bir boğuşma başladı. Odanın her yanı kan revan içinde kaldı. Kösem Sultan burada canını verdi.
11/34
ÖLÜMÜYLE BİR DÖNEM SONA ERDİ
Kösem Sultan'ın cenazesi, kocasının Sultan Ahmet Camii'ndeki I. Ahmed türbesine gömüldü. Bu olaydan sonra Köprülü ailesinden sadrazamlar iş başına geldi ve Valide Sultanların (padişahların anneleri) devlet siyasetindeki etkileri sona erdi.
12/34
YAPTIRDIĞI CAMİ KENDİ İSMİYLE ANILMIYOR
Hayır işlerinde de öncülük etmeyi prensip edinen Kösem Sultan'ın etrafındaki fakirlere yardımlarda bulunduğu biliniyor. İnşa ettirdiği eserlerin başında Üsküdar’da bulunan Mahpeyker Kösem Sultan Camii geliyor. Ne var ki, cami Kösem Sultan'ın ismiyle değil, mabedin içinde bulunan çinileriyle anılıyor. Halkın Çinili Camii olarak nitelendirdiği caminin sahibinin kim olduğunu ise çoğu kimse bilmiyor...
13/34
ÇİNİLİ HAMAM DA ONA AİT
Üsküdar'daki camisinin hemen yanında bulunan hamam da Kösem Sultan'ın yaptırdığı mekânlardan. Ancak bu tarihi yapı da 'Çinili Hamam' olarak anılıyor.
14/34
KULLANIŞLI DURUMDA
Günümüzde Osmanlı'dan kalma hamamların çoğu metruk ve bakımsız haldeyken Kösem Sultan'ın hamamı hizmet vermeye devam ediyor.
15/34
ÜSKÜDAR'DAKİ CAMİLERİN ÇOĞU KADINLARIN İSMİNİ TAŞIYOR
İstanbul'un tarihi ilçelerinden Üsküdar'da bugün 20'ye yakın cami kadın ismini taşıyor. Bu yapıların çoğu günümüze ulaşmış durumda. İşte onlardan bazıları...
16/34
MİHRİMAH SULTAN CAMİİ
17/34
ATİK VALİDE CAMİİ
18/34
GÜLNUŞ EMETULLAH SULTAN CAMİİ (VALİDE-İ CEDİD CAMİİ)