İstanbul'daki CNR Kitap Fuarı'nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarihi ve kültürel birikimlerimizi sanat ve edebiyata yansıtma konusu ile kitap okuma oranında istediğimiz noktada olmadığını söyledi.
2/15
Erdoğan konuşmasının sonunda bir de müjde verdi: Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin güney bölümünde 24 saat hizmet verecek kütüphanemizde toplam 5 milyon kitap bulunacak.
3/15
FUARIN TEMASININ 15 TEMMUZ OLMASINI ANLAMLI BULUYORUM
Bu fuar Türkiye ile birlikte 19 ülkeden 300 yayınevinin entelektüel birikimini de İstanbul'a taşıyor. 10 gün boyunca binin üzerindeki kültürel faaliyetin de fuara ayrı bir zenginlik katacağına inanıyorum. Emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.
4/15
Geleceğimizin teminatı olarak gördüğüm çocuklarımızın, gençlerimizin kitap fuarını ziyaret etmesini, bilgi deryasından onların da nasiplenmesini arzu ediyorum. Bu yılki kitap fuarının temasının az önce sayın Bakanımızın da ifade ettiğiği gibi 15 Temmuz'la belirlenmesini son derece anlamlı ve önemli buluyorum.
5/15
NE YAZIK Kİ BİRİKİMİMİZİ YETERİNCE YANSITAMIYORUZ
Üzüntümü ifade etmek isterim ki, bizler kendi tarihimizi geleceğe aktarmak konusunda ne yazık ki başarılı değiliz. Sadece yazılı eserlerle değil, tiyatro, dizi, belgesel gibi alanlarla tecrübe ediyoruz.
6/15
Destanlarla, kahramanlıklarla geçmişe sahip olmamıza rağmen maalesef bu birikimi ne sahneye ne de beyaz perdeye aktarabiliyoruz. Şunu unutmamalıyız ki, söz uçar yazı kalır. Diğer ülkelere baktığımızda bambaşka manzarayla karşılaşıyoruz. Fransız İhtilali, Normandinya, Körfez Savaşı'yla binlerce filme, belgesele rastlayabilirsiniz.
7/15
15 TEMMUZ'DAKİ ÖRTÜLÜ TEMENNİLERİ GÖRÜYORUZ
Biz kendi tarihimizi yazmadıkça bizim edebiyatçılarımız işlemedikçe maalesef başkaları yazıyor. Bu ülke Gece Yarısı Ekspresi gibi karalamalarla uğraşmıştır. Son yıllarda yaşadığımız hadiselerin uluslararası medya kuruluşları tarafından nasıl bir çifte standartla aktarıldığını eminim ki siz de çok iyi biliyorsunuz.
8/15
Ülkemize yönelik bu tavrın en çarpıcı örneği kuşkusuz 15 Temmuz darbe girişimidir. Aziz milletimizin o gece ortaya koyduğu şanlı direniş maalesef görmezden geliniyor. Hatta açıkça ifade edilememiş, tüm bunlara rağmen yapılan yayınlarda darbenin başarıya ulaşması konusundaki örtülü temennileri görmemek mümkün değildir.
9/15
TİYENENMAN'A İBRETLE BAKANLAR KÖPRÜYÜ GÖRMEK İSTEMİYOR
Çin'in Tiyanmen meydanına gıptayla bakanlar maalesef Şehitler Köprüsü'ndeki, Ankara'daki manzaraları görmiyor. O gece farklı sanat temalarıyla tekrar tekrar işlenmesi büyük önem arzediyor. Bu mirasa sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur. Bu konuda başkalarının insafına, çalışmalarına bel bağlayamayız.
10/15
Ödünç akıllarla, sipariş çalışmalarla bir yere varamayacağımızı artık kabul etmeliyiz. Kendi hikayelerimizi, eserlerimizi, önce kendimiz anlatmalıyız. CNR kitap fuarının bu açıdan örnek olacağına inanıyorum. Gittiğimiz ülkelerde Diriliş dizisi anlata anlata bitirilemiyor.
11/15
KİTAP OKUMA SEVİYEMİZ ARZU ETTİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİL
Tarihimizde ilmi açıdan gerilememiz, siyasi açıdan gerilememizle aynı zamana tekabül ediyor. Her başarının ardında büyük bir bilgi birikimi vardır. Son 14 yıldır eğitime özel önem veriyoruz. Eğitim sistemimizi reforme etmek, altyapısını güçlendirmek, mefredatı güncellemek noktasında birçok adım atık.
12/15
270 bin yeni derslik inşa ederek, internet erişimi yaygınlaştırarak, akıllı tahtalar, bilgisayarlar teçhiz ederek belli bir aşamaya geld ik. Çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için yoğun gayret sarfediyoruz. Ülkemizdeki kitap okuma oranlarını arzu ettiğimiz seviyelere çıkaramadığımızı üzüntüyle ifade etmek zorundayım. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen bir ülkenin kitap okuma oranının da buna uygun olması gerekiyor.
13/15
KİTAP OKUMADA DÜNYA SIRALAMASINDA İLK 10'A GİRMELİYİZ
Türkiye'nin ekonomiyle beraber kültür, sanat,bilim de dünyanın ilk 10'a girmesinin şart olduğunu düşünüyorum. Akıllı telefonlarla, tabletlerle onbinlerce kitabı, dergiyi, ansiklopediyi yanımızda taşıyabiliyoruz. Bu devasa dönüşüme karşı koymak, teknolojinin getirdiği fırsatlara sırtını dönmek yel değirmenleriyle şüphesiz ki savaşmak gibidir. Akıntıya karşı kürek çekmenin faydası olmadığını biliyorum. Ancak şu tehlikenin de farkına varmamız gerekiyor; arama motoruyla, internetteki bilgi kırıntılarıyla, 140 karaktere sığdırılmış aforizmalarla gerçek bilgi olmaz, alim hiç olunamaz...
14/15
SADECE YARIM PORSİYON AYDIN OLUNUR BAŞKA BİR ŞEY OLUNMAZ
Arama motoruyla olan internetteki bilgi kırıntılarıyla, 140 karaktere sığdırılmış aforizmalarla gerçek bilgiye sahip olunamaz, alim olunamaz. Bu şekilde sadece malümatfuruş olunabilir, yarım porsiyon aydın olunabilir, başka bir şey olamaz. Asırlar boyu eserler bırakmak için zahmet de, emek de şart. Ecdadımız böyle yapmıştır. Kitapla, kalemle, kütüphanelerle, kitap fuarlarıyla münasebetlerimizi tekrar düzenlememiz, eksiklerimizi tamamlamamız şarttır. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni bu anlayışla inşa ediyoruz. Millet camimizi, kongre merkezimizi milletimizin istifadesine sunduk.
15/15
CUMHURBAŞKANLIĞI KÜTÜPHANESİ'NDE 5 MİLYON KİTAP OLACAK
Külliye alanının güney tarafında Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi ile çok amaçlı sergi salonunun inşasına başladık. Bu kütüphanede hedefimiz 5 milyon cilt basılı kitabı milletimizin hizmetine 24 saat sunmaktır. Burada zengin bir içerik bulunacak. Genci, yaşlısı, akademisyeniyle tüm vatandaşlarımız okumanın, tefekkür etmenin tadına varacaktır. Yeterli mi değil, bu ilk olacak. Bir kez daha kitap fuarının ülkemiz, milletimiz, tüm kitapseverler için hayırlı olmasını diliyorum. Fuarın düzenlemesinde emeği geçen tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum.