21.00'den sonra çıkarlarsa emniyet güçleri alarma geçiyor
Türkiye'de şartlı tahliye edilen hükümlülere takılan elektronik kelepçe sistemi, Erzincan'da özellikle hırsızlık vakalarında kolluk kuvvetlerinin iş yükünü hafifletti
Erzincan'da, cezasının tamamlanmasına 2 yıl kalınca cezaevinden tahliye edilen hükümlülerden özellikle hırsızlık suçuna karışanlar, "Denetimli Serbestlik Uygulaması" sayesinde elektronik kelepçe ile takip altına alınıyor. Bu uygulama, kentin asayişini önemli oranda rahatlatıyor.
2/16
ABD'de ve Avrupa Birliği ülkelerinde suçluların izlenmesinde kullanılan elektronik kelepçe ile takip uygulaması, Türkiye'de de 5402 sayılı "Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu"nun 15/A maddesine 4 yıl önce eklenen "Şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi elektronik cihazların kullanılmasıyla da yerine getirilebilir" hükmü çerçevesinde uygulanıyor.
3/16
Bu kapsamda Erzincan'da işledikleri suçlar sebebiyle cezaevine giren ve tahliye olmasına 2 yıl kalan hükümlülerin cezası bitene kadar elektronik kelepçe ile izlenmesi çalışmasıyla, son bir yılda yaklaşık 100 hükümlü elektronik yöntemlerle denetlenerek haklarındaki kararların infazı tamamlandı.
4/16
Hükümlülerin elektronik kelepçe ile ev hapsine alınarak takibinin sağlandığı uygulamayla, özellikle hırsızların yeniden suça karışmasının önüne geçilerek, suç oranlarının azaltılması hedefleniyor.
5/16
Risk grubundaki hükümlüler takipte
Uygulama ile risk grubunda olan bazı hükümlüler, Denetimli Serbestlik Müdürlüğündeki incelemeler sonucu elektronik kelepçe takılarak takibe alınırken bazı hükümlüler de mahkemelerce haklarında verilen tutuklama tedbiri yerine adli kontrol olarak konutu terk etmeme, il dışına çıkmama, belirli bölgelere yaklaşamama kararları doğrultusunda elektronik kelepçeyle izleniyor.
6/16
Uygulamadan yararlanan hükümlülerinin serbest zaman kabul edilen gündüz saatlerinde işlerinde çalışmalarına müsaade edilirken, geceleri elektronik izleme sağlayan elektronik kelepçe sayesinde 21.00 ile 07.00 saatleri arasında ev hapsine alınıyor.
7/16
Uygulama 4 yıldan beri yapılıyor
Erzincan Denetimli Serbestlik Müdürü Burhan Yener, AA muhabirine yaptığı açıklamada elektronik takip sistemlerinin dünyada uzun yıllardan beri uygulandığını, Türkiye’deki ceza infaz sisteminde ise bu uygulamanın yaklaşık 4 yıldır sürdürüldüğünü söyledi.
8/16
Kentte 2016 yılında uygulanmaya başlanan elektronik kelepçe sistemi ile bugüne kadar 100 civarında yükümlüyü takip ettiklerini belirten Yener, şu değerlendirmede bulundu:
9/16
"Elektronik kelepçe ile yoğunlukla takibini yaptığımız hükümlüler özellikle hırsızlık suçuna karışmış hükümlüler. Hırsızlık suçunun akşam ve gecenin ilerleyen saatlerinde yoğun olması sebebiyle bu kişileri 21.00-07.00 saatlerinde sokağa çıkmamaları ve bu davranışı tekrar sergilememeleri için takip ediyoruz. Daha güvenli Erzincan için elektronik kelepçe uygulaması yapıyoruz."
10/16
Kadına karşı şiddet hükümlüleri de mercek altında
Yener, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında işlem yapılan 8 şüpheliyi de bu sistemle takip ettiklerini ifade ederek, takip edilen hükümlü grupları içerisinde cinsel suçlar ve kadına yönelik şiddet suçlarına karışanların da yer aldığını söyledi.
11/16
İnfaz Koruma Memuru Ufuk Karagöz ise hükümlüleri 24 saat esasına göre takip ettiklerini ve suçluların ihlallerine anında müdahale ettiklerini söyledi.
12/16
"Sinyal geldiği an acil müdahale ediyoruz"
Elektronik kelepçe sayesinde emniyet mensuplarının da iş yükünü hafiflettiklerini söyleyen Karagöz, şu bilgileri aktardı:
13/16
"Gece ev hapsi bulunan hükümlülerin kontrollerini elektronik kelepçe sayesinde rahatlıkla yapabiliyoruz. Bu sayede polis memuru arkadaşlar evlere gitmek zorunda kalmıyor. Herhangi bir ihlal durumu olduğunda kelepçeden Ankara Elektronik İzleme Genel Merkezine giden sinyalin ardından cep telefonumuza gelen bilgiler doğrultusunda acil olarak müdahale ediyoruz. Hükümlünün konutuna giderek ihlal durumunu saptayarak gerekli işlemleri başlatıyoruz."
14/16
"Hayatımda ilk kez suç işlemiştim"
Daha önce işlediği suçtan büyük pişmanlık duyan ve elektronik kelepçe takılan hükümlülerden Cemil U. (29) da arkadaş kurbanı olduğunu, hayatında ilk defa suç işlediğini belirtti.
15/16
Uygulama ile gündüzleri inşatta çalıştığını 21.00 ile 07.00 saatleri arasında ise evinden dışarıya çıkamadığını ifade eden Cemil U, şunları kaydetti:
16/16
"Bazen arkadaşlarım akşam saatlerinde beni çay içmeye çağırıyor ben de elektronik kelepçe olması sebebiyle gelemeyeceğimi ve evden dışarıya çıkamayacağımı söylüyorum. Yaptığım bir cahillik nedeniyle kendime çok kızıyorum. İnsan ne yaparsa kendine yapar. Akşam saat 21.00 den sonra dışarı çıkamamak arkadaşlarımla bir çay bile içememek yaptığım bir cahillik nedeniyle başıma geldi. Ben yaşadıklarımın ardından artık her şeye tövbe ettim. Artık sabah işime gidiyorum ve akşam evime geliyorum."