Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlknur Ayan, Türkiye’nin ilk yemlik börülce çeşidi olarak tescil edilen 'ülkem' yemlik börülce çeşidinin ikinci ürün olarak ekilmesiyle ilgili yaptıkları çalışmalarda başarı elde ettiklerini söyledi.
OMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ayan, kaba yem olarak hayvancılıkta kullanılabilecek olan 'ülkem' yemlik börülce çeşidinin üretiminin Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının giderilmesine katkı sağlayacağını söyledi.
2/6
OMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlknur Ayan ve beraberindeki ekip tarafından 1996 yılında verimli ve iyi kalite yemlik börülce çeşidi üretebilmek için çeşit toplama ve ıslah çalışmaları başlatıldı.
3/6
Şu an OMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Acar, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hanife Mut ile Doç. Dr. Uğur Başaran, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Önal Aşcı'nın içinde bulunduğu ekip tarafından yapılan çalışmalarda hem kalite hem verim anlamında çok iyi olar genotip belirlenerek 'ülkem' adıyla yemlik börülce 2012 yılında Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'nde tescil ettirildi. Türkiye’nin ilk yemlik börülce çeşidi olarak tescil edilen 'ülkem' yemlik börülce çeşidinin ikinci ürün olarak ekilmesiyle ilgili yaptıkları çalışmalar bu yılda devam etti.
4/6
OMÜ Ziraat Fakültesi uygulama alanında ikinci ürün olarak ekilen 'ülkem' yemlik börülcesinin hasadı başarılı bir şekilde geçen hafta yapıldı. İkinci ürün olarak da başarılı bir sonuç elde edildiği belirtildi.
5/6
Çalışma ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. İlknur Ayan, hayvancılık ta en önemli girdilerden biri olan kaba yem konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, "Sağlıklı beslenmede önemli rolü bulunan et ve süt gibi temel gıdaların fiyatlarının toplumun bütün kesimlerinin ulaşabileceği sınırlarda tutulması, ancak yeterli ve düşük maliyetli üretimle sağlanabilir. Ancak, Türkiye’de maliyetler