Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde son yıllarda artan pitaya bahçeleri sahiplerine servet kazandırıyor. Bakımı kolay, masraf yapmadan üretilebilen pitaya meyvesi, turfanda üretimin yerini almaya başladı. Tanesi 7 liradan satılan meyveye büyük rağbet görüyor.
Gazipaşa'nın Macar Mahallesi'nde daha önce salatalık eken ve son 3 yıldır pitaya ekmeye başlayan Mahmut Koç, pitayanın salatalığa göre çok daha zahmetsiz ve masrafsız üretildiğini söyledi.
2/9
Pitayayı 3 yıldır ilaç yapmadan yetiştirdiğini belirten Koç, "Fiyatlardan ilk sene sıkıntımız oldu ama iki yıldır satışlar iyi. 7 liradan bahçede alıyorlar.
3/9
Burası bir dönüm. Toplamda yılda 7-8 bin arası meyve alıyoruz. Üreticilere tavsiye ediyoruz. Hem yabancılardan hem de ziraatçılar ve çiftçilerden ilgi var.
4/9
Gelip inceliyorlar. Şu anda Rus bir grup bahçemizi geziyor. Pitayanın nasıl yetiştirildiğini merak ediyorlar. Özellikle kırmızı olanın tadını beğendiler" dedi.
5/9
Pitaya bahçesini gezen ve meyvenin tadına bakan Vera Toms, daha önce Tayland'ta gördüğü pitaya meyvesini Gazipaşa'da göreceğinin hiç aklına gelmediğini söyledi.
6/9
Toms, "Burada tadına baktık ve çok beğendim. Daha önce de gelmiştim, tekrar geleceğim. Pazara gittiğimde almak istiyorum ama taze mi değil mi bilemiyorum. Burada dalından koparıp alıyorum. Çok güzel" dedi.
7/9
Bahçeyi gezen Ruslardan Elvır Sapkulov ise, "Tadını çok beğendim, daha önce adını çok duydum ama tadını hiç bilmiyordum.
8/9
Türk insanının çalışkanlığına çok hayran kaldım. Sevgiyle işlerini yapıyorlar. Takdir ediyorum. İki tür pitaya var. Birinin içi beyaz, diğeri kırmızı. Ben kırmızı olanın tadını beğendim" diye konuştu.