İlçedeki Suğla Gölü'nde yetişen tatlı su ıstakozu, Konya’da çok sayıda
ailenin de geçim kaynağı oldu. Konya'ya yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Suğla
Gölü'nden balıkçılar tarafından atılan özel ağlarla çıkarılan ıstakozlar, iç
pazarın yanı sıra Avrupa'ya da gönderiliyor.
2/6
Yörede su ürünleri üzerine faaliyet gösteren kooperatiflere üye
balıkçılar tarafından avlanan ıstakozlar, göl kenarında boylarına göre ayrılarak,
yurt içi ve yurt dışındaki pazarlara sunulmak üzere Isparta'daki firmalara
gönderiliyor.
3/6
Suğla Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Aşkayanar, ıstakozun
daha önce kilosu 14 liradan alıcı bulurken bu sene yaklaşık 10 liraya düşmesinin
balıkçıları zor durumda bıraktığını dile getirdi.
4/6
Aşkayanar, "Göl çevresindeki köylerde balıkçılıkla uğraşanlardan
bazıları da tatlı su ıstakozu tutuyor. Barajdan yılda 4-5 ton arasında tatlı
ıstakozu tutuyorlar. Eğridir-Dinar bölgesinden gelen esnafa satılan tatlı su
ıstakozları Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor." ifadelerini kullandı.
5/6
Bölgede balıkçılık yapan Muzaffer Dalar ise "Kerevit" olarak da anılan
tatlı su ıstakozunun, iç pazarda otellere, kalanının ise Avrupa ülkelerine ihraç
edildiğini belirterek, "Besin değeri oldukça yüksek olduğundan tercih ediliyor.
Zaman zaman ben de yiyorum. Güçlü bir enerjisi var. Burada 10 kadar balıkçı,
tatlı su ıstakozunun ihracı için emek gösteriyoruz. Bizim de ekonomiye katkımız
olsun diyoruz.’’ şeklinde konuştu.
6/6
Gölde, aynalı sazan, Çin sazanı, tatlı su kefali, gümüş, kadife balığı
ve tatlı su ıstakozu avlayan aileler, geçimlerini av sezonunda tuttukları
balıkları satarak sağlıyor. Göl, doğal güzellikleri ve bitki örtüsüyle
ziyaretçilerine de eşsiz güzellikler sunuyor.