Mersin'in Anamur İlçesi'nde, 3 üniversite bitirdikten sonra iş bulamayan 35 yaşındaki Sabit Toru, alternatif tarıma yönelerek yetiştirdiği fidelere keçiboynuzu pekmezi dökerek erken ürün vermesini sağladı
2/6
Mersinli Sabit Toru, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Otobüs Kaptanlığı Bölümü, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Kafkas Üniversitesi Muhasebe Bölümü'nden mezun oldu. Organik tarıma yönelen Toru, fidanları yetiştirirken ilginç şeyler deniyor.
3/6
Bir ziraat mühendisi arkadaşının tavsiyesi ile daha önce harnup pekmezini salatalıkta deneyen Toru, erkenci ürün elde etti.
4/6
Bunun üzerine yaklaşık 2 dönüm arazideki 65 dut ağacına keçiboynuzu pekmezi veren Sabit Toru, bu sayede daha yüksek kar etmeyi hedefliyor. Toru, yaptığı çalışma hakkında şu açıklamalarda bulundu:
5/6
"Şu anda dut fiyatları serada olursa kilosu 20 liradan, açık alanda dikili olursa 8-9 liradan satılıyor. Ben de dutların erken olmasını sağlamak için harnup pekmezi veriyorum. Dutlar şu anda kızarmaya hatta siyahlaşmaya başladı. Bu nedenle piyasada fiyatlar düşmeden 13-14 liradan satış yapabileceğim. Böylece erken olgunlaşan dut fiyatı daha yüksek oluyor ben de kiloda yaklaşık 4 lira daha fazla kar elde etmiş oluyorum."
6/6
Erkenci ürün elde ederek sera maliyetinden kurtulduğunu kaydeden Toru, ürünlerinde bu yöntemi uygulamak isteyenlere de yardımcı olabileceğini söyledi.