Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Hamamlı köyünde, iş adamı Yunus Gökcan'ın Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle kurduğu ve Avrupa Birliği (AB) standartlarına uygun üretim yaptığı tesis, bölgedeki çiftçiler ile yöneye yatırım yapacak iş adamlarına örnek oluyor.
2/17
Türkiye'nin en soğuk ve en yüksek yerleşim yerlerinden Sarıkamış'ın Hamamlı köyünde 2 bin 350 rakımda 7 bin 939 metrekare alana iş adamı Yunus Özcan tarafından bir süre önce kurulan ve yüzde 65'i TKDK tarafından karşılanan yaklaşık 1 milyon avroya mal olan süt inekçiliği tesisinde, AB standartlarına uygun üretim yapılıyor.
3/17
Bu özelliğiyle yöredeki ilk tesis olan süt inekçiliği tesisi, cazibe merkezi programına alınan yörede hem çiftçilere hem de bölgeye yatırım yapmayı planlayan iş adamlarına örnek teşkil ediyor.
4/17
Tesis sahibi Yunus Gökcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede bu tür modern bir tesis kurup, diğer çiftçilere örnek olduğunu belirterek, çiftçilerin son yıllarda aldıkları hibe destekleriyle tarım ve hayvancılığı daha teknik ve modern biçimde yaptıklarını söyledi.
5/17
Tesis sayısının artmasıyla bölgenin hayvancılığında çağ atlanacağını bölge ve ülke ekonomisine büyük fayda sağlanacağını vurgulayan Gökcan, "60 baş sağmal olarak süt inekçiliği projesinin inşaatına 2013 yılında başladık ve aynı yıl tamamladık." dedi.
6/17
Gökcan, tesis için Avusturya'dan simental cinsi düve getirdiklerini anlatarak, "2015 yılında Avusturya'dan 60 baş gebe simental cinsi düve ithal ettik. Düveleri getirdikten sonra da tabii ki işletmemizi faaliyete geçirdik. Tarım Bakanlığımız sağ olsunlar bize bu imkanı sağladılar şu an çok iyiyiz. Süt verimimiz eskiye nazaran yüzde 150 arttı. Şu anda günlük hayvan başı ortalama 18-20 litre arası süt alıyoruz. Bu verim birinci laktasyon (emzirme) ile ikinci laktasyonda daha da artacaktır." dedi.
7/17
Soğuk iklime dayanıklı en uygun inek ırkı, simental
Sarıkamış'a 6 kilometre uzaklıkta Ağbaba dağı eteklerinde ve 2 bin 350 rakımda bulunan Hamamlı köyünde, hava ısısının sıfırın altında 30-40 derecelere kadar düştüğünü ifade eden Gökcan, "İklim şartlarına dayanıklı oldukları için simental ırkını tercih ettik.
8/17
u an eksi 30-40'larda hayvancılık yapıyoruz. Sarıkamış bölgesinde yaklaşık 7-8 ay kışımız var. Buna rağmen herhangi bir kaybımız olmadı. Bu tür modern bir tesis kurarak diğer çiftçilere ve yatırımcı iş adamlarına örnek olduk. Çiftçilerimiz son yıllarda aldıkları hibe destekleriyle tarım ve hayvancılığı daha teknik ve modern biçimde yapıyorlar." ifadelerini kullandı.
9/17
Gökcan, "60 baş sağmal düve getirtmiştik. Onların doğurmasından sonra şu anda 35 düve, 25 damızlık boğamız var. Hayvanlarımız bugünlerde doğum yapmaya başladı. Ayrıca 55 adet 1-2 aylık buzağımız var.
10/17
Sadece bir sorunumuz var, süt fiyatlarımız çok az. Maliyetler yüksek, yem ve dışarıdan aldığımız materyaller pahalı ama burada iyi bir çalışma olursa biz hayvancılık yapanlar olarak bir yerlere gelebilmemiz, ayakta durabilmemiz, bu işleri sürdürebilmemiz için mutlaka süt fiyatlarıyla ilgili bakanlığımızın çalışma yapması lazım." değerlendirmesinde bulundu.
11/17
İşletme sahibi Yunus Gökcan'ın ağabeyi Osman Gökcan da "Kars bölgesi hayvancılık bölgesidir. Kış şartları ne kadar zor olsa da biz bu işle uğraşıyoruz ve işimizi severek yapıyoruz." dedi.
12/17
Hayvanlar modern ve ferah ahırlarda yetiştiriliyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün de Türkiye'de olduğu gibi tüm dünyada da tarım ve hayvancılığın önemli bir sektör olduğunu söyledi.
13/17
Kars'ta tarım ve hayvancılığın önemli geçim kaynaklarından olduğunu aktaran Düzgün, "Kars'ta AB standartlarına uygun olarak projelendirilmiş olan ahır projeleri için DAP kapsamında yüzde 50 desteklemede bulunmakta olup, il müdürlüğümüze şu ana kadar 30 başvuru yapılmıştır. Başvuruların son günü 31 Mart'tır ayrıca Milli Tarım Projesi kapsamında ilimizde 4 ayını doldurmuş, tüm aşıları zamanında ve düzenli yapılmış buzağılara da 750 lira destek verilecektir." diye konuştu.
14/17
Düzgün, bu projelerle Kars'ta hayvancılığı yükseltmeyi amaçladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
15/17
"Bu projeler sayesinde orta ölçekli işletme sahiplerinin hayvanlarını modern ve ferah ahırlarda yetiştirilmesi sağlanmaktadır. Modern ahırlarda yetiştirilen hayvanlardan üreticilerimizin daha fazla verim elde etmesiyle ilimizde hayvancılık istediğimiz seviyeye yükselecektir. İlimizde modern ahırların yaygınlaşması ile kültür ve kültür melezi hayvan varlığımızda yıllara göre artan bir ivme kazanmıştır. İlimiz hayvancılığının kalkınması için çiftçilerimizin bu projelerden daha fazla faydalanmalarını temenni ediyoruz."