Raşitizm genellikle D vitamini eksikliğine bağlı olan kemiklerde zayıflığa ve şekil bozukluklarına sebep olan bir hastalıktır. Günümüzde D vitamini takviyesiyle tedavisi yapılmaktadır. Fakat geçmiş zamanda, tedavi sadece bir solaryum aletiyle yapılmaktaydı. Bu deney için iltica edenlerin çocuklarını veya yetim kalan çocuklar bu deneylerde kullanılıyordu.
Leonid Rogozov, kendi söküğünü dikemeyen terzilere cevap niteliğinde bir hareket ile kendi apandisit ameliyatını 30 nisan 1961 kendi yapan bir Sovyet doktor. Bir insanın başına gelebilecek en büyük ağrılardan biri olan apandisit ağrısını kendisini ameliyat ederek çözmüş ve tarihe geçmiştir. Atalarımızın da dediği gibi "kendi göbeğini, kendin kes". Leonid Rogozov, o zamanlar 27 yaşında genç bir Rus doktor.
Veba Doktorları: 1800'ler de bu korkunç görünüme sahip veba doktorları sadece Hıyarcıklı Veba salgınını tedavi etmesi için çağrılırdı. O zamanlarda hastalığın koklama yolu ile yayıldığını düşünen bu doktorlar kendilerini korumak için içi çiçeklerle dolu bir gagaya sahip tüyler ürpertici maskeler giyerlerdi. Bu doktorlar tedavi olarak hastayı kırbaçlama(ya da azarlama) yöntemini kullanıyorlardı çünkü veba "Tanrı'nın cezalandırması" olarak görülüyordu. Ayrıca tedavi süresince kanı temizlemesi için sülük kullanılıyordu.
Ereksiyon Önleyici Halka:Muhafazakar Viktoria çağında, mastürbasyon sağlıksız olarak görülüyordu. Erkeklerin mastürbasyon yapmasını önlemek için doktorlar bu aleti icat ettiler. Penisin etrafını saran bu alet takılıyken eğer erkek ereksiyon yaşarsa iç tarafta kalan sivri uçlar cilde batarak isteksizlik hali oluşturuyordu.
Tıbbi kemik testereleri.. Bu aletlerle ameliyat olduğunuzu eminiz düşünmek istemezsiniz. Modern zamanlar öncesindeki tedavi yöntemleri çoğunlukla can acıtıyordu. Hastalıklar hakkında bilinenler azdı ve tedavi yöntemleri de oldukça ilkeldi. İlkel de olsa tıp tarihine ışık tutan bu yöntemler ve aletler şimdi bilim müzelerinde sergileniyor.
1937 tarihli bu fotoğraf aslında büyük bir trajediyi göstermekte.. Poliomyelit- yani çocuk felci - o yıllara kadar bir çok çocuğun ölmesine, kurtulabilenlerin ise ciddi düzeylerde sakatlıklara mahkum olmasına sebebiyet veren bir hastalıktı . Bu hastalıktan en fazla mustarip olan ülkelerden biri de Amerika Bİrleşik Devletleridir. 1955 de Dr.Salk aşıyı bulana kadar ise fotoğraftaki tedavi yöntemi uygulanmaktaydı. Çocuk felcine neden olan virüs bazı şansız hastalarda beyin sapına yerleşerek buradaki solunum merkezini felç ediyor ve hastayı nefes alamaz hale getiriyordu. Buna engel olmak için yapılan bu ekmek fırını benzeri alet mekanik bir akciğer olup, çocukların nefes alıp vermesine yardımcı olmaya çalışsa da bu makinede aylarca yaşayan çocukların hemen hepsi hayatını kaybetmiştir.
Gördüğünüz oyuncak bebek boyutlarındaki ancak gayet profesyonelce tasarlanmış olan bu figür bir eğitim maketi ya da oyuncak değil...Katolik kilisesinin baskıcı rejimi altında inin inim inleyen çoğu Hristiyan ülkede doktorların ( ki kadınların doktor olması yasaktı) muayene amaçlı bile olsa kadınlara dokunmaları yasak olduğu için ; gelen kadın hastalar nerelerinden şikayetçi olduklarını gösterebilmek adına doktorlar bu maketten faydalanıyordu
Amputasyon testeresi17.yüzyıl Cerrahlar zengin olduktan sonra özellikle bu tarz tıp ekipmanlarına para harcamaktan oldukça hoşlanıyorlardı. Özellikle altın kaplamalı aletler çok gözdeydi. Ne yazık ki bu ekipmanlarda bakteri üremesi çok yaygındı ve çoğu cerrah, operasyonlar arasında testereyi yıkamıyordu.