Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, Pukguksong-2 füzesini fırlatılışı esnasında denetlediğini ve konuşlandırılmasına onay verdiğini belirtti.
2/14
KCNA, denemenin, teknik endeksleri doğrulamak üzere tasarlanan silah sisteminin, askeri birimlere konuşlandırılmadan önce çeşitli savaş koşulları altındaki uyumunun incelediğini kaydetti.
3/14
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, füze denemesini "pervasızca ve sorumsuzca" şeklinde değerlendirirken ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, denemeyi "hayal kırıklığı" ve "rahatsız edici" olarak nitelendirdi.
4/14
Japonya Başbakanı Şinzo Abe de Kuzey Kore'nin yeni bir balistik füze denemesinde bulunarak sorunları barışçıl yollardan çözmek için sarf edilen uluslararası çabaları ayaklar altına aldığını ve "dünyaya meydan okuduğunu" söyledi.
5/14
Abe, meseleyi İtalya'da düzenlenecek G7 zirvesinde gündeme getireceğini ifade etti.
6/14
Güney Kore ve ABD, dün, Kuzey Kore'nin yeni füze denemesi yaptığını duyurmuştu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin Pukchang bölgesi yakınlarından "tanımlanamayan" bir füze fırlattığı belirtilmişti.
7/14
Açıklamada, fırlatılan füzenin Japon Denizi'ne doğru 500 kilometre ilerlediği kaydedilmişti.
8/14
ABD de Kuzey Kore'nin yeni balistik füze denemesinden haberdar olduğunu açıklamış, Beyaz Saray yetkilileri, fırlatılan orta menzilli yeni füzenin, Pyongyang'ın son denemelerde kullandığı füzelerden daha kısa menzilli olduğunu bildirmişti.
9/14
ABD, Japonya ve Güney Kore, denemenin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) toplanması talebinde bulunmuştu. BMGK'nın, 23 Mayıs'ta Kuzey Kore'nin nükleer programını ve son füze denemesini görüşmek amacıyla toplanacağı açıklanmıştı.