Karanlığa gömülen şehir! Burada 40 gün boyunca güneş hiç doğmuyor
22 Mayıs - 22 Temmuz tarihleri arasında güneşin hiç batmadığı, gecenin yaşanmadığı Murmansk şehri, tam tersine yılın 40 gününü de 'zifiri karanlık' altında geçiriyor.
Yazın iki ay boyunca neredeyse hiç elektrik kullanmayan şehir sakinleri tasarruf ettikleri parayı kışın güneşsiz günlerinde, yani "kutup gecesinde" harcıyor.
2/42
Rusya'da Kuzey Kutup Dairesi üzerinde 30 şehir var. Bunların en büyüğü 300 bin nüfuslu Murmansk.
3/42
Rusya'nın Kuzey Kutup bölgesindeki Murmansk şehrine, 2 aralık- 11 Şubat tarihleri arasında güneş doğmuyor.
4/42
Şehir 1916 yılında 1. Dünya Savaşı sırasında Rusların müttefiklerden askeri yardım alması için uygun limanın inşa edilmesi ile kuruldu.
5/42
Şehir 2. Dünya Savaşı sırasında kızıl ordu için askeri ihtiyaçların nakliyesi için önemli bir rotada bulunuyordu.
6/42
İnsanın inanası gelmiyor ama Murmansk'ta, 40 gün boyunca insanlar, karanlıkta alışveriş yapıyor ve sosyal yaşam ihtiyaçlarını gideriyor.
7/42
Güneşsiz günlerin sağlık üzerindeki etkisi ise şakaya gelmeyecek cinsten. Mor ötesi ışık ve vitamin eksikliği nedeniyle Kuzey Kutup Dairesi şehirlerinde yaşayanlar arasında depresyon ve letarji oldukça yaygın.
8/42
I. Dünya Savaşı'nın getirdiği zorluklar içinde kurulan Murmansk şehrinin sakinleri yine de burada yaşamaktan memnun.
9/42
Bu nedenle şehir şaka yollu "Monamourmansk" olarak da adlandırılıyor.
10/42
Rusya’nın Sibirya bölgesinde yer alan Yakutsk’da 250 bin kişi yaşıyor.
11/42
1632'de Lena Nehri kıyısında kurulan Yakutsk şehri, Rusya Federasyonu'na bağlı özerk Yakutistan Cumhuriyeti'nin de başkenti.
12/42
Kentte sıcaklık kışın eksi 64 dereceye kadar düşebiliyor. Yazları ise görülen en yüksek sıcaklık 25 derece.
13/42
Dondurucu soğuğa rağmen Yakutsk’ta hayat durmuyor. Okullar ve resmi kurumlar sıcaklık eksi 52 derecenin altına inmediği sürece tatil edilmiyor.
14/42
Yakutsk sakinleri bölgede yaşayan her kişinin kendisi için sahiplenebileceği sayıda göl ve nehir bulunduğunu iddia ediyor.
15/42
Bölge Rus tarihinde ise Lenin ve Stalin gibi liderlerin de belli dönem yaşamak zorunda kaldığı bir politik sürgün şehri olarak biliniyor.
16/42
Bölge mineral açısından ise oldukça zengin. Yakutsk dünyada elmas üretiminin beşte birinin gerçekleştirildiği ve Rusya’da bulunan altın madenlerinin yüzde 40’ının bulunduğu bir şehir. Ayrıca gaz ve petrol rezervleri de bulunmakta.
17/42
Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırmayı başaran şehir, dünyaca ünlü fotoğrafçıların da sık sık fotoğrafladığı noktalar arasında yer alıyor.
18/42
Kuzey Kutup Dairesi'nin 350 kilometre güneyindeki Oymyakon Köyü'nde 1926 yılında ölçülen -71.2 derece, Kuzey Yarınmküre'de ölçülen en düşük sıcaklık olma özelliğini taşıyor.