Bilim insanları, yaklaşık bin 200 kilometrekarelik bir yüzey alanına sahip olan Conger buz sahanlığının 15 Mart civarında çöktüğünü açıkladı.
Buz rafları, okyanus üzerinde yüzen buz tabakalarının uzantılarına deniliyor ve iç buzun tutulmasında önemli bir rol oynuyorlar. Onlar olmadan, iç buzlar okyanusa daha hızlı akıyor ve bu da deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor.
Amerikan Uzay ve Havacılık İdaresi (NASA) ve Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nde dünya ve gezegen bilimcisi olan Dr. Catherine Colello Walker, "Conger buz sahanlığının nispeten küçük olmasına rağmen, 2000'lerin başlarından beri meydana gelen en önemli parçalanma olaylarından biridir. Muhtemelen çok büyük etkileri olmayacak, ancak olabileceklerin için önemli bir uyarı" diye konuştu.
ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE YOK OLDU
Walker, Conger buz tabakasının 2000'lerin ortalarından bu yana küçüldüğünü söyledi. Bu yılın 4 Mart gününde ise, bin 200 kilometrekarelik Ocak ölçümlerine kıyasla yüzey alanının yarısından fazlasını kaybettiğini sözlerine ekledi.
Neff, "Doğu Antarktika'ya hala devasa, yüksek, kuru, soğuk ve hareketsiz buz küpü gibi davranıyoruz. "Bu çöküş, özellikle Mart ortasındaki atmosferik nehir olayının getirdiği aşırı sıcaklığa bağlıysa, bölgedeki bu süreçlere yönelik ek araştırmalarının yapılması gerektir" değerlendirmesinde bulundu.